To je to što me zanima!

Zagreb: Ispred Ministarstva spalili su znanstvene radove

Prosvjednici su ogorčeni jer misle da je prema novom pravilniku većini znanstvenika poručeno da ono što su radili mogu baciti u smeće jer je nedovoljno vrijedno
Vidi originalni članak

Danas smo se nas šestoro, svi članovi hrvatske akademske i znanstvene zajednice, okupili da počinimo jedan ružan i barbarski čin. Ne činimo to laka srca: uništavamo ono što nam je najvažnije. Ovo je mali protest protiv velikog zla koje danas stupa na snagu u obliku Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja, rekao je Neven Jovanović, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu na odsjeku za klasičnu filologiju.

Prosvjednici su u ponedjeljak ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zapalili u metalnoj kanti svoje znanstvene radove. Ogorčeni su jer smatraju da je prema novom pravilniku većini znanstvenika u Hrvatskoj poručeno da ono što su radili mogu baciti u smeće jer je postalo nedovoljno vrijedno da bi se ocjenjivalo u napredovanju u znanstvenim zvanjima.

Pravilnik koji je donijelo Nacionalno vijeće za znanost smatraju pogrešnim jer postavlja neuravnotežene i neprimjerene kriterije za vrednovanje znanstvenog rada. Prema Pravilniku se, smatraju prosvjednici, diskriminiraju publikacije na hrvatskom jeziku u domaćim časopisima i kod domaćih izdavača.

- Prema Pravilniku se više drži do toga da se više vrednuje vanjsko mišljenje nego mišljenje vlastite lokalne znanstvene zajednice. Ispada da netko izvana odlučuje jeste li kompetentni ili ne - govori Đurđica Čilić Škeljo, viša asistentica na Filozofskom fakultetu.

- Nalazimo se u stanju neizvjesnosti. Vi radite po jednim , a mjere vas po drugim kriterijima, a još nitko ne zna koliki je postotak znanstvenika koji zadovoljavaju te kriterije - kazao je Jovanović.

Od nacionalnog vijeća za znanost zahtijevaju da za svoje postupke odgovara saboru te zahtijevaju da se obustavi primjena novog pravilnika.

- Zahtijevamo da se hrvatske znanstvenike i studente prestane tretirati kao nerazumnu dječicu. nemojte nas uvjeravati da smo nesposobni kako biste lakše ostvarili svoje ciljeve - poručio je Jovanović

Idi na 24sata

Komentari 23

  • HORACIJE_1 13.03.2013.

    "aequam memento rebus in arduis servare mentem" ..... Dum loquimur, fugerit invida aetas: carpe diem, quam minimum credula postero!!

  • šiš 12.03.2013.

    Sramota za našu zemlju, znanstveni radovi se ne cijene,mladi ljudi trunu bez posla i ako nemaju mogućnosti ostaju u ovoj našoj bijedi. Zato tko god može nek ide u inostranstvo gdje se cijeni takav čovjek,ovdje se zna tko može opstat.

  • miljenka36 12.03.2013.

    Po meni, dotični imaju pravo iskazati nezadovoljstvo, ali treba ih pitati gdje su bili onda kada talentirani kolege koji nisu imali nikakvih veza u znanstvenim krugovima nisu mogli ni "prismrditi" fakultetu, pa makar bili odlični studenti, upisali doktorske studije o svoj trošak, vrijedno radili na doktoratu, a od svega jedno veliko ništa, jer nisu imali ni babu ni strica na položaju. Da, ima i takvih slučajeva koji sa svim kvalifikacijama godinama rade "zadnje poslove" koji puno puta nemaju nikakve veze sa strukom, a na faks se zaposlio rođo. Čast iznimkama, ali ova situacija već predugo traje, a ovi su tek sada vidjeli da nešto ne štima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare