To je to što me zanima!

Mrsić: Samo dvije stvari traju vječno, rak i kolektivni ugovori

Vlada je usvojila nacrt prijedloga zakona po kojem bi prestala važiti odredba članka 262. Zakona o radu koja omogućuje neograničeno produženje kolektivnih ugovora
Vidi originalni članak

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Zakona o reprezentativnosti  kojim je ukinula sporan članak 262. iz Zakona o radu koji govori da se prava iz kolektivnih ugovora primjenjuju neograničeno dugo nakon njihova isteka. Sada će, prema zakonu o reprezentativnosti prava iz kolektivnih ugovora vrijediti tri mjeseca nakon njihova isteka. Prijedlog Zakona ide u Sabor gdje će kroz dva čitanja biti otvoren za prijedloge i amandmane oporbe.

Mrsić: Očekujem burnu raspravu

Budući da je riječ o tzv. organskom zakonu, za njegovo usvajanje u Saboru potrebna je apsolutna većina glasova, dakle 77. 

- Samo dvije stvari traju vječno - jedna je rak, a druga je kolektivni ugovor kojem je istekao rok, rekao je Mrsić. Očekuje, kaže, burnu raspravu.

Premijer: Iz Siska stižu dobre vijesti

Na samom početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović rekao je kako iz Siska stižu dobre vijesti. - Željezara će nastaviti s radom. Ovo je dobar primjer što Vlada može, a gdje prestaje njezin posao - rekao je Milanović, javlja Vlada na svom Twitter profilu. 

Linić: Proračun se puni bolje nego prošle godine

Ministar financija Slavko Linić rekao je u srijedu kako petomjesečni izvještaj pokazuje da se proračun u prihodovnoj strani ostvaruje i da su veći prihodi nego prošle godinu. Kaže i kako je pad potrošnje prisutan, ali on nema utjecaja na proračun jer je proračun kvalitetno pripremljen. No naglasio je kako je pad potrošnje važan za ukupni BDP i njegovo kretanje u 2010. Linić je istaknuo i kako nije iznenađen padom trgovine na malo, jer je kriza i, kaže, normalno je da je potrošnja u padu.

"U monetarnoj politici neće biti promjena"

Linić se osvrnuo i na promjene na čelu Hrvatske narodne banke i rekao kako te promjene neće značiti i promjenu dosadašnje monetarne politike. S tom je temom na sjenici počeo i premijer Zoran Milanović.

- Što se HNB-a tiče, sve ostaje isto. Vlada tu ima ograničen utjecaj - rekao je Milanović.

Dotakao se i Pelješkog mosta i navodnih najava da lokalne vlasti pripremaju prosvjede.

- Ako ne možete pomoći nemojte ni uznemirivati ljude. Pozivam lokalne političare da budu odgovorni - poručio je.

Vrdoljak: Stari je zakon izvrsno izgledao na papiru

Vlada je usvojila i Zakon o postupanju s ilegalno izgrađenim objektima. Kako je izjavio  ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, stari zakon je izvrsno izgledao na papiru, ali je njegova provedba bila katastrofalna. U rujnu kreće ruše bespravno sagrađenih objekata, a prvo će se rušiti oni objekti koji su najnoviji, odnosno izgrađeni nakon 21. lipnja 2011.  godine. Ilegalni objekti u zaštićenom pojasu uz rijeke Dravu i Muru neće moći biti legalizirani. 

- Bio bih najsretniji da nam ovaj zakon nije potreban, ali on je potreban zemljama koje su neuredne u gospodarenju svojim prostorom - rekao je Vrdoljak te dodao kako ovaj zakon znači jeftiniju legalizaciju te pojednostavljenje i veću pravednost.

- Neće biti isti bespravno sagrađen poljoprivredni objekt i apartman 50 metara od mora - rekao je.

Također, Vlada je Osijeku darovala nekretnine u vrijednosti 87.762.140 kuna za izgradnju industrijske zone Nemetin. 

Uz to, na dnevnom redu Vlade danas će biti i davanje suglasnosti Hrvatskim autocestama i Autocesti Rijeka - Zagreb za poskupljenjem cestarine.

Milanović na Čačićevu upadicu: Jao kako sam loš prodavač

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić pojasnio je izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom.

- Ovaj prijedlog omogućuje privatizaciju Uljanika, rekao je. Članovi Vlade predstavili su i prijedlog odluke, kojim Hrvatskim autocestama daju suglasnost da povise cestarinu.

- Cestarina nije povećavana od 2004. godine. Ipak, za stalne korisnike, koji koriste elektronsku naplatu, cijena neće rasti - rekao je ministar Hajdaš Dončić. Nakon toga je izbio nesporazum između Milanovića i Čačića.

- Dakle, oni koji se malo potrude imat će istu cijenu - zaključio je premijer, ali ga je Čačić ispravio govoreći kako će plaćati deset posto manje. Čačićev zaključak potvrdio je i ministar.

- Jao, kako sam loš prodavač - kroz smijeh je na kraju rekao Milanović.

Izmjene zakona o reprezentativnosti komentirali su i sindikalni čelnici Krešimir Sever i Damir Jakuš. Sever je istaknuo kako oko ovog zakona obje strane nisu usuglašene.

- Stoga taj zakon ne bi trebalo uputiti u proceduru. Guraju ga u trenutku kad otvaraju pregovore sa sindikatima javnih službi - upozorio je Sever, a Jakuš je zaključio kako su poanta ovog zakona zapravo izmjene Zakona o radu.

Idi na 24sata

Komentari 142

  • čamil 07.06.2012.

    Milanoviću još niste smijenili ovog poluinteligenta??????

  • zdrawe 07.06.2012.

    u zadnjih tjedan dana ti si ocito "glavni" za davanje izjava..iako glupih no sta se moze, mora se slusat caciceva zapovjest,pardon, naredba,,ko ce drugi tjedan forsirat sa izjavama?

  • ivadz 07.06.2012.

    kad mu netko iz obitelji ili od prijatelja dobije rak onda će dvaput razmisliti prije nego kaže nešto tako debilno. nemam dovoljno pogrdnu riječ za takvo biće. ne čovjeka- biće

Komentiraj...
Vidi sve komentare