Obavijesti

News

Komentari 142

Mrsić: Samo dvije stvari traju vječno, rak i kolektivni ugovori

Mrsić: Samo dvije stvari traju vječno,  rak i kolektivni ugovori
6

Vlada je usvojila nacrt prijedloga zakona po kojem bi prestala važiti odredba članka 262. Zakona o radu koja omogućuje neograničeno produženje kolektivnih ugovora

VIDEO

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Zakona o reprezentativnosti  kojim je ukinula sporan članak 262. iz Zakona o radu koji govori da se prava iz kolektivnih ugovora primjenjuju neograničeno dugo nakon njihova isteka. Sada će, prema zakonu o reprezentativnosti prava iz kolektivnih ugovora vrijediti tri mjeseca nakon njihova isteka. Prijedlog Zakona ide u Sabor gdje će kroz dva čitanja biti otvoren za prijedloge i amandmane oporbe.

Mrsić: Očekujem burnu raspravu

Budući da je riječ o tzv. organskom zakonu, za njegovo usvajanje u Saboru potrebna je apsolutna većina glasova, dakle 77. 

- Samo dvije stvari traju vječno - jedna je rak, a druga je kolektivni ugovor kojem je istekao rok, rekao je Mrsić. Očekuje, kaže, burnu raspravu.

Premijer: Iz Siska stižu dobre vijesti

Na samom početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović rekao je kako iz Siska stižu dobre vijesti. - Željezara će nastaviti s radom. Ovo je dobar primjer što Vlada može, a gdje prestaje njezin posao - rekao je Milanović, javlja Vlada na svom Twitter profilu. 

Linić: Proračun se puni bolje nego prošle godine

Ministar financija Slavko Linić rekao je u srijedu kako petomjesečni izvještaj pokazuje da se proračun u prihodovnoj strani ostvaruje i da su veći prihodi nego prošle godinu. Kaže i kako je pad potrošnje prisutan, ali on nema utjecaja na proračun jer je proračun kvalitetno pripremljen. No naglasio je kako je pad potrošnje važan za ukupni BDP i njegovo kretanje u 2010. Linić je istaknuo i kako nije iznenađen padom trgovine na malo, jer je kriza i, kaže, normalno je da je potrošnja u padu.

"U monetarnoj politici neće biti promjena"

Linić se osvrnuo i na promjene na čelu Hrvatske narodne banke i rekao kako te promjene neće značiti i promjenu dosadašnje monetarne politike. S tom je temom na sjenici počeo i premijer Zoran Milanović.

- Što se HNB-a tiče, sve ostaje isto. Vlada tu ima ograničen utjecaj - rekao je Milanović.

Dotakao se i Pelješkog mosta i navodnih najava da lokalne vlasti pripremaju prosvjede.

- Ako ne možete pomoći nemojte ni uznemirivati ljude. Pozivam lokalne političare da budu odgovorni - poručio je.

Vrdoljak: Stari je zakon izvrsno izgledao na papiru

Vlada je usvojila i Zakon o postupanju s ilegalno izgrađenim objektima. Kako je izjavio  ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, stari zakon je izvrsno izgledao na papiru, ali je njegova provedba bila katastrofalna. U rujnu kreće ruše bespravno sagrađenih objekata, a prvo će se rušiti oni objekti koji su najnoviji, odnosno izgrađeni nakon 21. lipnja 2011.  godine. Ilegalni objekti u zaštićenom pojasu uz rijeke Dravu i Muru neće moći biti legalizirani. 

- Bio bih najsretniji da nam ovaj zakon nije potreban, ali on je potreban zemljama koje su neuredne u gospodarenju svojim prostorom - rekao je Vrdoljak te dodao kako ovaj zakon znači jeftiniju legalizaciju te pojednostavljenje i veću pravednost.

- Neće biti isti bespravno sagrađen poljoprivredni objekt i apartman 50 metara od mora - rekao je.

Također, Vlada je Osijeku darovala nekretnine u vrijednosti 87.762.140 kuna za izgradnju industrijske zone Nemetin. 

Uz to, na dnevnom redu Vlade danas će biti i davanje suglasnosti Hrvatskim autocestama i Autocesti Rijeka - Zagreb za poskupljenjem cestarine.

Milanović na Čačićevu upadicu: Jao kako sam loš prodavač

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić pojasnio je izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom.

- Ovaj prijedlog omogućuje privatizaciju Uljanika, rekao je. Članovi Vlade predstavili su i prijedlog odluke, kojim Hrvatskim autocestama daju suglasnost da povise cestarinu.

- Cestarina nije povećavana od 2004. godine. Ipak, za stalne korisnike, koji koriste elektronsku naplatu, cijena neće rasti - rekao je ministar Hajdaš Dončić. Nakon toga je izbio nesporazum između Milanovića i Čačića.

- Dakle, oni koji se malo potrude imat će istu cijenu - zaključio je premijer, ali ga je Čačić ispravio govoreći kako će plaćati deset posto manje. Čačićev zaključak potvrdio je i ministar.

- Jao, kako sam loš prodavač - kroz smijeh je na kraju rekao Milanović.

Izmjene zakona o reprezentativnosti komentirali su i sindikalni čelnici Krešimir Sever i Damir Jakuš. Sever je istaknuo kako oko ovog zakona obje strane nisu usuglašene.

- Stoga taj zakon ne bi trebalo uputiti u proceduru. Guraju ga u trenutku kad otvaraju pregovore sa sindikatima javnih službi - upozorio je Sever, a Jakuš je zaključio kako su poanta ovog zakona zapravo izmjene Zakona o radu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.