To je to što me zanima!

‘Zaradim za režije, uz to mogu trošiti i još mi ostane novca...'

Ivan Begić (19) iz Siska lani se odselio u Englesku kako bi studirao biznis. Tamo je našao sve što mu treba za život. Svima bi preporučio da odsele u inozemstvo, barem nakratko.
Vidi originalni članak

Hrvatska je predivna zemlja koja mladim i ambicioznim ljudima ne pruža ništa, smatra Ivan Begić (19).

Zbog toga se u rujnu prošle godine preselio iz Lijepe Naše u engleski Birmingham, grad koji, kako kaže, nudi sve što čovjek poželi. Ivan je u Bakru završio pomorsku školu, smjer za logistiku i špediciju. Dok je u Hrvatskoj skupio tek mjesec dana iskustva rada u tvornici za razvrstavanje otpada, otkako je došao u Englesku, u manje od godinu dana radio je čak nekoliko različitih poslova. 

- Studirao sam i radio na prikupljanju financijskih sredstava za istraživanje i borbu protiv raka. Uz to sam radio još neke manje sezonske poslove – kaže nam Ivan. 

Da je ostao u Hrvatskoj, priznaje, nikada ne bi mogao nahraniti svoj ambiciozni apetiti. U Hrvatskoj mu se ne sviđa ni obrazovni sustav, što je bio samo razlog više da se odluči napustiti domovinu. 

- Fakulteti su dugi i zahtjevni. Ni nakon godina i godina studiranja nitko mladima ne garantira siguran posao. Osobno volim avanture i odlučio sam se zaputiti u nepoznato i tamo negdje dalje od Hrvatske provesti jedan dio svoga života. Odluka je pala na Englesku jer mi se jako sviđaju prilike koje mi ta zemlja nudi - priznaje. 

U Engleskoj su, kaže Ivan, jako male socijalne razlike među ljudima. Svojom plaćom on uspije pokriti sve troškove koje ima, uz to troši na večere, izlaske i garderobu te mu na kraju još novaca i ostane. Najveći problem nakon odlaska iz Hrvatske bila mu je velika nostalgija za domom. 

- Teško je u drugoj državi biti sam kada su ti mama, sestra i najbolji prijatelji kilometrima daleko i vidiš ih svakih nekoliko mjeseci - priznaje. Unatoč tome, svima koji razmišljaju o odlasku iz Hrvatske preporučio bi da to naprave, barem kako bi vidjeli način života i mentalitet vani.

 

Više o ovoj temi pročitajte na iseljavanje.24sata.hr
https://iseljavanje.24sata.hr/

Idi na 24sata

Komentari 82

  • kruno babić1980 29.07.2018.

    Razmažena derišta!Pa ja(i još tisuće)godinama plaćam podstanarstvo 200 eura plus režije i ostane mi za trošiti.I to se sve dešava u Hrvatskoj.Za mlaćenje prazne slame i filozofiranje nitko ti neće dati plaću,osim ako nisi filozof.Kažeš da si promijenio nekoliko poslova za to malo vremena i sve mi je jasno.Nisi radio kako treba i nitko te nije htio za stalno.I kod nas se mogu mijenjati poslovi.Ajde javi se za pet godina ako uopće budeš tamo,i ako budeš napredovao,ako si stekao nešto što nisi mogao ovdje,skidam ti kapu.

  • jabuka111 29.07.2018.

    Sve podrke onome tko odluci otici! Kad nije briga drzavu za svoj narod pa sta bi nas ljude bilo briga za nju!!!

  • jojj 25.07.2018.

    Ljubomorni kažu da je ovo fejk a u životu se nisu makli iz svog sela

Komentiraj...
Vidi sve komentare