To je to što me zanima!

'Zaraza omikronom nije ništa manje ozbiljna nego zaraza deltom, booster doza štiti više'

Učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije omikronom bila je u rasponu od 0 posto do 20 posto nakon dviju primljenih doza cjepiva, odnosno između 55 posto i 80 posto nakon booster doze
Vidi originalni članak

Infekcije prouzročene omikronom nisu ništa manje ozbiljne od infekcija dosad prevladavajućom varijantom koronavirusa, deltom, podaci su ranih istraživanja znanstvenika iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Istraživači s londonskoga Imperial Collegea usporedili su podatke o 11.329 osoba s potvrđenom ili vjerojatnom infekcijom omikronom s podacima o gotovo 200.000 ljudi zaraženih drugim varijantama koronavirusa.

OMIKRON KRADE BLAGDANE Znanstvenici najavljuju: 'Dokle god postoji mnogo neimunih ljudi, očekujemo nove mutante'

Po izvješću objavljenom u ponedjeljak, koje još nije prošlo stručnu recenziju zasad "nema dokaza po kojima je omikron manje ozbiljna varijanta koronavirusa od delte, ako je suditi po udjelu pozitivnih osoba koje su prijavile simptome ili prema udjelu slučajeva koji su zahtijevali hospitalizaciju i bolničku skrb nakon infekcije."

POZIVA NA CIJEPLJENJE Markotić: Izolirali smo omikron u Hrvatskoj. Klinika je puna teških slučajeva, ima i mladih

Kada su posrijedi cjepiva dostupna u Ujedinjenom Kraljevstvu, njihova učinkovitost protiv simptomatske infekcije omikronom bila je u rasponu od 0 posto do 20 posto nakon dviju primljenih doza cjepiva, odnosno između 55 posto i 80 posto nakon booster doze.

U izvješću Imperial Collegea stoji i da su, nakon što su u obzir uzeti pojedinačni čimbenici rizika, izgledi da se pojedinac ponovno zarazi omikronom 5,4 puta veći nego u slučaju ponovne infekcije delta varijantom.

SOJ SE BRZO ŠIRI Imunolog Lučin: 'U utrci smo između širenja omikrona i naših pokušaja da naučimo o njemu'

Studija objavljena prije pojave omikrona ukazivala je na to da preboljela zaraza virusom SARS-CoV-2 pruža 85-postotnu zaštitu od ponovne infekcije tijekom šestomjesečnog razdoblja, dok "zaštita od ponovne infekcije omikronom, nakon preboljele bolesti koju pruža prethodna infekcija iznosi samo 19 posto".

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ponosni antifufačić 21.12.2021.

    Ako nesto "nije manje ozbiljno" od iznimno lose i pateticno jeftine sale, jos uvijek to nije potvrda realne ozbiljnosti

  • AnaBanana00 21.12.2021.

    lipa moja Hercegovina. zivim normalno, niti me ko tare za cijepljenje, niti potvrde, ni maske, nista. korona je ovdje odavno "sažvakana" tema i nastavili smo život kakav je i bio. daj Boze samo da ostane ovako.

Komentiraj...
Vidi sve komentare