To je to što me zanima!

Zašto je Benedikt XVI. svoju odluku objavio baš 11. veljače

Pretpostavlja se kako je Benedikt XVI. odabrao upravo 11. veljače da odstupi, jer se na taj dan Blažena Djevica Marija prvi put ukazala djevojčici (14) u Lourdesu
Vidi originalni članak

Benedikt XVI. je u ponedjeljak 11. veljače objavio kako se povlači s mjesta poglavara Crkve, a mnogi su već počeli postavljati pitanje zašto baš na taj dan i zašto baš na uobičajenom sastanku s kardinalima u Vatikanu. 

Papa je vjerojatno vijest objavio upravo 11. veljače, jer se na taj dan Blažena Djevica Marija prvi put ukazala četrnaestogodišnjoj djevojčici Bernadette Soubirous u svetištu Lourdes 1858. godine.

Osim toga, Djevica Marija je i zaštitnica bolesnih, a prema napisima drevnih filozofa i pisaca, starost se podrazumijeva kao svojevrsna bolest. 

Papa je sam u svom govoru u ponedjeljak rekao kako nema više snage za obavljanje tako važne dužnosti upravo zbog svojih godina. U travnju ove godine napunit će 86. godina.

Djevica Marija je i zaštitnica bolesnih, a prema nekim navodima, starost se podrazumijeva kao bolest

Corriere dela serra javlja i kako je Benedikt XVI. vijest objavio pred kardinalima, jer u kanonskom zakonu stoji kako papa može dati ostavku, "ali to mora napraviti u prisustvu nekoliko kardinala". 

Rutinski sastanak je, kako kažu, bila izvrsna prilika jer je bio upravo 11. veljače. 

Specijal: Odlazak Benedikta XVI.

Benedikt XVI. će sam izabrati titulu i bit će 'počasni biskup Rima'?

Nije još poznato ni kakvu će titulu Benedikt XVI. dobiti nakon što službeno odstupi s mjesta poglavara Crkve 28. veljače. U svojoj službenoj izjavi na latinskom rekao je kako će do kraja života služiti Bogu i Crkvi, a prije nekoliko godina je istaknuo kako "srce Crkve nije nužno određeno mjesto, već ondje gdje je molitva". 

Glasnogovornik Federico Lombardi je na konferenciji za medije u ponedjeljak istaknuo kako će Benedikt XVI. vjerojatno sam moći odabrati titulu, a pretpostavlja kako će postati "počasni biskup Rima". 

Neće biti savjetnik, smetnja, niti će utjecati na izbor nasljednika

Pretpostavlja se kako papa neće biti savjetnik svog nasljednika, a Vatikan je najavio kako će Benedikt XVI. biti diskretan te neće biti nikakva smetnja sljedećem papi, kao i da neće utjecati na izbor svog nasljednika. 

Mnogi povjesničari zaključili su i kako će izbor novog Pape biti poseban upravo zbog ostavke, odnosno činjenice da je bivši Papa još uvijek živ. 

Idi na 24sata

Komentari 36

  • KalfaNigar 12.02.2013.

    vidio je da je vatikan mašinerija,a on kao božji poslanik nemože se boriti sa vjetrenjačama

  • stari mudrac 12.02.2013.

    papa je odabrao prvi radni dan u tjednu. mogao je i pred vikend, ali onda bi vatikanska administracija radila vikendom. a to košta.

  • chelseaMG 12.02.2013.

    a zašto ne? da je objavio 3.2 bilo bi pitanje zašto je objavio 3.2. i još bi se razvile neke glupe teme.

Komentiraj...
Vidi sve komentare