To je to što me zanima!

Zašto je Hrvatska siromašna? Zato što je na vrhu po korupciji i na samom dnu po demokraciji

Najnoviji podaci otkrivaju da je Hrvatska, uz Bugarsku i Mađarsku, najsiromašnija država EU. A te najsiromašnije države ujedno i prednjače po percepciji korupcije i zaostaju za demokratskim standardima Unije.
Vidi originalni članak

Hrvatska je, uz Bugarsku i Mađarsku, službeno jedna od najsiromašnijih članica Europske unije. 

Hrvatska je također, uz Bugarsku, Mađarsku i Rumunjsku, među najgore ocijenjenim europskim državama po indeksu praćenja percepcije korupcije. 

I Hrvatska je, uz Bugarsku, Mađarsku i Rumunjsku, među najgorim zemljama EU po stupnju demokracije, djelovanja institucija, zaštite političkih prava i građanskih sloboda.

I to nije slučajno.

Siromaštvo je, kako se vidi, direktno povezano s korupcijom i stanjem demokracije u pojedinoj državi. 

Neslavno niska mjesta

A Hrvatska je, prema nedavno objavljenim podacima Eurostata o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini, prema kojima se mjeri vrijednost roba, usluga i dobara koje građani mogu kupiti ili dobiti za istu svoju novca, svrstana na predzadnje mjesto u EU.

Ispred Bugarske i iza Mađarske.

Zemalja koje, poput Hrvatske, drže neslavno niska mjesta po svim ljestvicama kojima se mjeri raširenost korupcije i demokratski standardi.

I zato je Hrvatska siromašna: zato što je korumpirana i demokratski nerazvijena. Ali i zato što je siromašna, ona je korumpirana i demokratski nerazvijena. Jer vladajućoj strukturi takva konstelacija najviše odgovara.

Što je gore, to je bolje.

Recept za blagostanje

Tako je najlakše vladati. Zatiranjem demokracije, razbuktavanjem korupcije povezane s vladajućim režimom, kao i osiromašivanjem građana koji tako ostaju bez opcija i postaju sve ovisniji prema vlasti koja drži sve u rukama - političku scenu sa žetončićima, državnu ekonomiju, pravosuđe i institucije, radna mjesta i socijalne transfere.

Bogatija društva ujedno su i demokratski najrazvijenija. Ali i obrnuto: tamo gdje je demokracija razvijena, država je uspješnija, građani bogatiji, a društvo naprednije. 

Spirala prema dnu

I zato Hrvatska još dugo neće izaći iz ove spirale koja je već trideset godina vodi prema dnu Europe. Neće se nikad iskorijeniti siromaštvo i zaustaviti pad životnog standarda, ako se istodobno neće iskorjenjivati korupcija i jačati demokratski procesi i institucije.

Nedavni lokalni izbori potvrdili su staro pravilo da je HDZ najjači tamo gdje je najgore. U općinama, gradovima i županijama koje su statistički najsiromašnije, koje su zapuštene i u zaostatku za razvijenijim krajevima. To se događa i s Hrvatskom: ona pod HDZ-om postojano zaostaje u odnosu na ostale članice EU, a što više zaostaje, to je više ovisna o HDZ-u. I time je ukleti krug zatvoren.

Hrvatska će stoga nastaviti tonuti, jer HDZ nije spreman mijenjati sebe, a time ni Hrvatsku. Ona će biti korumpirana, koliko god se zaklinjala u borbu protiv korupcije, njezina demokracija bit će osakaćena, dokle god to bude odgovaralo vladajućoj stranci, građani će zbog svega toga biti siromašniji. 

I sve to postat će hrvatska normalnost.
 

Idi na 24sata

Komentari 63

  • Alois 08.11.2021.

    Haha najsiromašnija🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣..

  • sljastrava 30.06.2021.

    Bogami,veće demokracije nema kao u hrvatskoj.U,svim zemljama svijeta prljavog rublja na sve strane,ali oni zataškavaju svoj jad,novinari ne pišu o takvim stvarima,pa hrvati misle da teče med i mlijeko.Naši novinari više laži napišu nego cijeli svijet.U zakon uvesti strogo kažnjavanje neprovjerenih informacija.Jedino velike novčane kazne mogu zaustaviti protok laźnih informacija.

  • najiram 10 30.06.2021.

    pa samo  zoto  smo  siromašni  jer  se  esdepenjare  ti  izplanirale  joko  zdonje...Moše Pijade: Palimo, pucajmo, obećavajmo pljačke da privučemo ljude komunizmu! Ovo je dio govora Moše Pijade, srbijanskog komuniste i ideologa komunizma, u originalu na srpskom jeziku. On je izogvoren na I. zasjedanjz AVNOJ-a 1942. u Bihaću najbolje oslikava strategiju osvajanja vlasti: “… Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom… Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo učiniti beskćnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelj svakog blagostannja, reda i mira…”ajde  molo  piši  o  toj  temi  partije...

Komentiraj...
Vidi sve komentare