Obavijesti

News

Komentari 63

Zašto je Hrvatska siromašna? Zato što je na vrhu po korupciji i na samom dnu po demokraciji

Zašto je Hrvatska siromašna? Zato što je na vrhu po korupciji i na samom dnu po demokraciji
1

Najnoviji podaci otkrivaju da je Hrvatska, uz Bugarsku i Mađarsku, najsiromašnija država EU. A te najsiromašnije države ujedno i prednjače po percepciji korupcije i zaostaju za demokratskim standardima Unije.

VIDEO

Hrvatska je, uz Bugarsku i Mađarsku, službeno jedna od najsiromašnijih članica Europske unije. 

Hrvatska je također, uz Bugarsku, Mađarsku i Rumunjsku, među najgore ocijenjenim europskim državama po indeksu praćenja percepcije korupcije. 

I Hrvatska je, uz Bugarsku, Mađarsku i Rumunjsku, među najgorim zemljama EU po stupnju demokracije, djelovanja institucija, zaštite političkih prava i građanskih sloboda.

I to nije slučajno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Siromaštvo je, kako se vidi, direktno povezano s korupcijom i stanjem demokracije u pojedinoj državi. 

Neslavno niska mjesta

A Hrvatska je, prema nedavno objavljenim podacima Eurostata o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini, prema kojima se mjeri vrijednost roba, usluga i dobara koje građani mogu kupiti ili dobiti za istu svoju novca, svrstana na predzadnje mjesto u EU.

Ispred Bugarske i iza Mađarske.

Zemalja koje, poput Hrvatske, drže neslavno niska mjesta po svim ljestvicama kojima se mjeri raširenost korupcije i demokratski standardi.

I zato je Hrvatska siromašna: zato što je korumpirana i demokratski nerazvijena. Ali i zato što je siromašna, ona je korumpirana i demokratski nerazvijena. Jer vladajućoj strukturi takva konstelacija najviše odgovara.

Što je gore, to je bolje.

Recept za blagostanje

Tako je najlakše vladati. Zatiranjem demokracije, razbuktavanjem korupcije povezane s vladajućim režimom, kao i osiromašivanjem građana koji tako ostaju bez opcija i postaju sve ovisniji prema vlasti koja drži sve u rukama - političku scenu sa žetončićima, državnu ekonomiju, pravosuđe i institucije, radna mjesta i socijalne transfere.

Bogatija društva ujedno su i demokratski najrazvijenija. Ali i obrnuto: tamo gdje je demokracija razvijena, država je uspješnija, građani bogatiji, a društvo naprednije. 

Spirala prema dnu

I zato Hrvatska još dugo neće izaći iz ove spirale koja je već trideset godina vodi prema dnu Europe. Neće se nikad iskorijeniti siromaštvo i zaustaviti pad životnog standarda, ako se istodobno neće iskorjenjivati korupcija i jačati demokratski procesi i institucije.

Nedavni lokalni izbori potvrdili su staro pravilo da je HDZ najjači tamo gdje je najgore. U općinama, gradovima i županijama koje su statistički najsiromašnije, koje su zapuštene i u zaostatku za razvijenijim krajevima. To se događa i s Hrvatskom: ona pod HDZ-om postojano zaostaje u odnosu na ostale članice EU, a što više zaostaje, to je više ovisna o HDZ-u. I time je ukleti krug zatvoren.

Hrvatska će stoga nastaviti tonuti, jer HDZ nije spreman mijenjati sebe, a time ni Hrvatsku. Ona će biti korumpirana, koliko god se zaklinjala u borbu protiv korupcije, njezina demokracija bit će osakaćena, dokle god to bude odgovaralo vladajućoj stranci, građani će zbog svega toga biti siromašniji. 

I sve to postat će hrvatska normalnost.
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Izrael: 'Odgovorit ćemo na ovaj napad, pitanje je kada i u kojoj mjeri. Razmatramo planove'
UPOZORILI I AMERIKANCE

Izrael: 'Odgovorit ćemo na ovaj napad, pitanje je kada i u kojoj mjeri. Razmatramo planove'

Iran je tijekom noći lansirao stotine projektila, raketa i dronova kamikaza s eksplozivom na Izrael. Američke zračne snage pomogle su Izraelu u obrani

NAPETA SITUACIJA

VIDEO Iran napao Izrael stotinama dronova, pogledajte kako su ih skidali i Amerikanci

TEL AVIV Snimka iz izraelskog grada na mediteranskoj obali pokazuje dronove i projektile koji padaju jedan po jedan. Presretali su ih izraelski Iron Dom i američki borbeni avioni. Nije bilo žrtava
EKSKLUZIVNO Sulude scene kod Senja: 'Vozi Renault i diže pušku na sve koji ga žele pretjecati!'
TRAŽI GA POLICIJA

EKSKLUZIVNO Sulude scene kod Senja: 'Vozi Renault i diže pušku na sve koji ga žele pretjecati!'

Pretpostavljamo kako nije želio da ga itko pretekne, ne znamo što mu je bilo u glavi. Ubrzo nakon poziva kraj nas je projurila policija s upaljenom rotacijom u smjeru Senja, rekla je čitateljica za 24sata