To je to što me zanima!

Zašto ne bi kupili udžbenike preko škole i uštedili novac?

Čitatelj 24sata predlaže da se udžbenici kupe jednom i ostaju u školi. Roditelji bi kupili samo one oštećene, a djeca ne bi morala tegliti teške torbe svaki dan
Vidi originalni članak

Uključite se u Forum

Kao što ste već, u jednom od brojeva naveli, naši se ministri obrazovanja trude ostaviti traga u sustavu obrazovanja što samo po sebi nije problem već naprotiv vrlo poželjna ambicija. Obrazovanje je složen proces, proces koji je živ i koji treba neprekidno prilagođavati novim potrebama.

Dakle sama želja za mijenjanjem udžbenika nije loša nego je loše to što se u njih trpaju materijali koji su apsolutno neprihvatljivi i nepotrebni u budućem obrazovanju pojedinca. Osnovna škola bi trebala stvarno i biti osnovna škola. Škola iz koje će djeca izaći sa znanjima koja će im trebati za cijeli život. Danas ta djeca završe lekciju, prođu test i onda se svi čudimo histerijama koje nastaju na državnim ispitima. Ta djeca nisu savladala gradivo u smislu da im ostane trajno usađeno nego samo radi zadovoljavanja forme.

Srednja škola mora biti strogo usmjerena kako bi djeca savladala sva znanja i vještine koje će im trebati u budućem zvanju. Iz srednje škole ne bi smio izaći ni jedan učenik koji nije u stanju opstati na tržistu u budućem zvanju za kojeg se školovao. 

Fakultet treba osigurati tzv. dijamantno brušenje stečenih znanja i usavršavanje, stjecanje novih znanja koja su potrebna u smislu uske specijalizacije budućeg poziva.

E sad ono najvažnije. Udžbenici su skupi, teški, a često i konfuzni. Zašto se ne donese odluka da se udžbenici jednom kupe, preko škole, i onda zauvijek ostanu u razredu odnosno stolu učenika koji dolazi na nastavu. Kupnja novih udžbenika bi se tada svela samo na obnovu eventualno oštećenih materijala. Ušteda roditeljima, čuvanje kičme naše djece, rasterećivanje nastavničkih vijeća i izbjegavanje svakogodišnje groznice novih knjiga.

Dakle udžbenici se jednokratno kupe. Ostaju u razredima. Kad učenik dođe na nastavu čeka ga sav potreban materijal u njegovom stolu.

S poštovanjem, 

Arsen Pirc, čitatelj 24sata

*komentari i stavovi čitatelja nisu nužno i stavovi redakcije 24sata

Idi na 24sata

Komentari 17

  • opera 17.11.2014.

    Ovdje nije riječ o tehnologiji nego o tome kako djeca svako 3 god trebaju nove knjige jer se " mijenja " program, a ove korištene postaju beskorisne i bacaju se jer izdavači moraju zaradit.

  • krnjevo 17.11.2014.

    Samo me muči iz čega če djeca doma učit ako knjige ostavljaju u školi?

  • aelis 17.11.2014.

    Ako je osnovna škola OBAVEZNA, zašto onda roditelji UOPĆE moraju kupovati knjige? Država je ta koja je odredila da svi moraju završiti barem osnovnu školu, pa onda neka ta ista država svoj djeci osigura i knjige.

Komentiraj...
Vidi sve komentare