To je to što me zanima!

Zašto su u EU bogati bogatiji, a siromašni još siromašniji?

Hrvatski ekonomisti tvrde da moramo ulagati u tvornice jer donose bržu i veću dobit, a ne u ceste. Između bogatog Sjevera i siromašnijeg Juga EU, mi smo u sredini
Vidi originalni članak

Hrvatska u srpnju ulazi u “europsku obitelj” koja je podijeljena na bogat Sjever i siromašan Jug. Ekonomisti predviđaju da će za pet godina Lijepa naša biti u zlatnoj sredini, ali pod uvjetom da Vlada pokrene gospodarstvo i da se iskoriste europski fondovi.

Zasad Hrvatska pripada siromašnom Jugu koji za Sjeverom kaska i do deset puta. 


- Razlika je 40.000 eura prema 4000 eura po glavi stanovnika. Razlog za to je što Sjever uglavnom ima dvije stvari koje jug nema. Više je orijentiran na izvoz i štednju. Skandinavci više izvoze od Njemačke, Francuske i Velike Britanije te općenito manje troše, što u ekonomskom ciklusu znači da nemaju veliku recesiju. Nama će mnogo dulje trebati da takav ciklus ustalimo - rekao je ekonomist Ante Babić. Dodaje kako slabost Juga može biti i prednost jer se može brže razvijati i približiti se prosjeku EU. 


- Sjever je iskoristio kapacitete pa godišnje može rasti dva do tri posto. No zato, recimo, Grčka ako prođe recesiju može u godini porasti do čak trideset posto što je sjevernije nemoguće, ali oni će i dalje biti bogatiji - pojašnjava Babić i dodaje kako siromašni imaju veći raspon do prosjeka i stoga, gledajući svaku zemlju zasebno, siromašnijima gospodarski rast daleko je od onoga što može postići. Zato u postocima teoretski može biti veći od bogatog Sjevera, ali u konačnici i s tim teško će ih biti dostići, rekao je Babić. “Kralj” Sjevera je Luksemburg koji ima 450.000 stanovnika, ali je zato BDP po glavi stanovnika 85.600 eura. 

>>> Cijeli članak pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 61

  • brko1 29.04.2013.

    A mi kreteni izgradili ceste koje su sada prazne, haha! A hit je željeznica...a Rvacka shit.

  • Hećim 29.04.2013.

    Zašto, zato jer je to tak negdje dogovoreno ......

  • lydliki 29.04.2013.

    valjda zato što su previše čitali alan forda i naučili puno od broja 1 :)))) meni je jedino drago što je ovo početak kraja kapitalizma jer će kapitalisti sami uništiti kapitalizam. kapitalizam se ne može održati u društvu gdje 1% je abnormalno bogat, a ostalih 99% preživljava. da bi bio kapitalist, mora postojati netko tko će trošiti, a tih 1 % ne može trošiti ko 7 mil. ljudi

Komentiraj...
Vidi sve komentare