To je to što me zanima!

Zastupnici protiv elektronske evidencije: To nam ruši ugled!

Saborski zastupnici su u četvrtak objasnili kako imaju niz funkcija, koje se vežu za rad u Saboru, a ne odrađuju ih u Saboru. Usprotivili su se elektronskoj evidenciji
Vidi originalni članak

Na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zastupnici su raspravljali o izmjenama Poslovnika. Novitet je to što se zastupnici više neće upisivati u knjigu dolazaka već će se evidentirati elektronskom iskaznicom po ulasku u Hrvatski sabor. Mnogi su se tome usprotivili. Objasnili su kako imaju niz funkcija, koje se vežu za rad u Saboru, a zastupnici ih ne odrađuju u Saboru.

- U petak krećem doma za Split, navečer me doma čeka sastanak. Cijelu subotu imam sastanke, a u nedjelju se već vraćam natrag u Zagreb. Moram li se ja nekome za sve to evidentirati – zapitao se Marin Jurjević (SDP). Zastupnici su se također požalili kako se ovim novitetom ponižava ugled zastupnika.

- To je započinjanje jedne loše i nepotrebne prakse za parlament - rekao je Davorin Mlakar (HDZ). Vladimir Šeks ukazao je na problem nedolazaka na glasovanje. Ipak, protivi se odredbi i predlaže da se Poslovnikom predvide opravdani razlozi zbog kojih se dopušta izbivanje s glasanja.

- To bi po meni trebalo udariti po džepu - smatra Šeks.

Predsjednik Odbora upozorio je kako obveza evidentiranja ne vuče za sobom nikakve sankcije. Milorad Pupovac (SDSS) zaključio je kako se zastupnici ne trebaju pravdati pred medijima.

- Zašto novinari ne kritiziraju svoje vlasnike koji im ne isplaćuju plaće i kada im ne objavljuju tekstove, nego dopuštaju da ih se huška na parlamentarizam - rekao je Pupovac. Osim njega, za evidenciju karticom zalaže se i šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, koji posebno inzistira na sankcioniranju zastupnika, koji konstantno ne dolaze na raspravu, a posebno na glasovanje.

Odbor je na kraju ipak većinom glasova podržao konačni tekst izmjena saborskog Poslovnika.

Idi na 24sata

Komentari 90

  • kljaja1988 18.09.2012.

    koji ugled????!!!!! što ste se prijavljivali za sabor ako nemate vremena u životu ???!!! to je posao kao i svaki drugi. ja ću sjediti za duplo manju plaću tamo ako se nekome ne da.. da si ne naruši ugled svojim ne dolascima.

  • Ray Barone 08.07.2012.

    Ako im je teško dolazit u sabor nek daju ostavku...

  • NenadZG 06.07.2012.

    Gospođe i gospodo zastupnici, ako Vam ne paše elektronska evidencija dajte ostavke. Čemu da se izlažete nečem što ne želite? Ako se zna da svaki od Vas ima svog zamjenika ukoliko odustane o saborničkog mjesta. Što se pjenite????? Van iz Sabora i nema problem ili Vam je draže da osigurate Saborske mirovine???

Komentiraj...
Vidi sve komentare