To je to što me zanima!

Zastupnicima dali pismo da se očituju o tajnim sporazumima

Tražimo i očekujemo da napokon i u Hrvatskoj zaživi javna rasprava koja bukti u EU. Kod nas je ta rasprava još uvijek samo u tragovima, rekla je Marina Škrabalo
Vidi originalni članak

Građanska inicijativa 'Zaustavimo TTIP', organizacije civilnog društva BRID, Zelena Akcija, GONG, sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati pred Saborom su zastupnicima dijelili pismo kojem ih pozivaju da se do 1. svibnja javno očituju o transatlantskim trgovinskim i investicijskim sporazumima između EU te SAD-a (TTIP) i Kanade (CETA). Skupnu analizu odgovora zastupnika javnosti će biti predstavljena 5. svibnja ove godine.

- Sporazumi imaju dalekosežne posljedice po sve sfere života i funkcioniranja demokracije s obiju strana Atlantskog oceana. Znamo da ovi sporazumi zabrinjavaju građane, sindikate i organizacije civilnog društva, no parlamenti su ti koji će dati posljednju riječ ratifikacijom. Tražimo i očekujemo da napokon i u Hrvatskoj zaživi javna rasprava koja bukti širom Europe. Kod nas je ta javna rasprava još uvijek samo u tragovima - rekla je Marina Škrabalo (GONG). 

Povodom Globalnog dana protiv tajnih sporazuma organiziraju se akcije u sedam hrvatskih gradova: Osijeku, Bjelovaru, Sisku, Zagrebu, Puli, Rijeci i Splitu. To su informativne akcije kojima upoznajemo građane s tajnim sporazumima, a također građani potpisuju peticiju protiv njih, koju je potpisalo već više od 1,6 milijuna građana Europe - rekao je Dejan Derežić iz inicijative "Zaustavimo TTIP'. 

Osim toga 18. travnja organizira se prosvjedna akcija u Puli i Zagrebu. 

Pojasnio je i koji je problem s navedenim sporazumima. 

- Dva su kritična momenta: ASDS mehanizam kojim međunarodne korporacije dobivaju mogućnost tužiti države kad god parlamenti donose zakone koji ugrožavaju njihov profit, bilo da je riječ o minimalnim plaćama, privatizaciji zdravstva, zaustavljanju iste i slično. Drugi kritični moment je regulatorna tijela kojima će se idućih godina i desetljeća omogućiti da usklađuju propise između Europe i SAD-a, što će u principu ići na smanjivanje regulativa, od okoliša do prehrambenih standarda do radničkih prava - poručio je Derežić.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Cyber Troll 17.04.2015.

    a gianna manoge panagiannana noge ma dobro gionno gonno banna banna sej Giannamejka ma dogion onome niskarastaman i gano gano bej hajde nej gata nej ja na manoge giunno muno giunno loro mono mej, giceplju gicepju manomanane cionnoboraso

  • Stari Igrač ZG 1986 17.04.2015.

    Hiti se na pleča

  • mighty_reds1892 17.04.2015.

    "Da je Knjigom iz Tajne sobe u Bruxellesu, umjesto pretvaranja Unije u United States of Europe, i mogućnosti, recimo, da korporacije tuže države zbog zakonskog ograničavanja njihova poslovanja, uređen europski standard kemijskog sastava chemtrailsa u komercijalnim zrakoplovima, ili sustav lažnih GPS-signala na rubovima ravne Zemljine ploče - pa taman i da je u priči o trgovinskom sporazumu sve isto kako jest, samo da su ga, umjesto američkih lobista, pisali ljudi-gmazovi iz sazviježđa Vega - patriotski i katolički portali već bi mjesecima brujali o tome, zidovi Facebooka cijeli bi bili išarani pozivima na uzbunu, ni o čemu drugom Hrvati u kaučima, kafićima i kladionicama ne bi pričali nego o misterioznoj Knjizi s tajnim planom Sotoninih zmijskih slugu da nas raktopaminovim hidrokloridom u govedini sve pretvore u homoseksualne ateističke Jugoslavene. Bunili bi se gordi Hrvati jer bi imali svoje najdraže, idealne Gospodare, svemoćne i nedokučive Sile Tame protiv kojih nema ni demokratske procedure, ni takozvane javnosti, ni peticija, ni demonstracija, ni šatora, već samo pravedna gnjeva u noćnoj smjeni Fejsa, udarničkog šeranja priče o Knjizi Za Koju Oni Ne Žele Da Znate, i mahnitog lajkanja opće, zajedničke nemoći pred onom biblijskom Zvijeri sa deset rogova i sedam glava iz novozavjetne Knjige Otkrivenja, punim nazivom Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama." - B.D.

Komentiraj...
Vidi sve komentare