To je to što me zanima!

Zastupnički dom SAD-a odobrio je sankcije u svrhu zaštite autonomije Hong Konga

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden kritizirao je u srijedu "kukavičko" ponašanje Donalda Trumpa u krizi u Hong Kongu, gdje je Peking nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti
Vidi originalni članak

Američki Zastupnički dom u srijedu je jednoglasno odobrio tekst koji predviđa automatske sankcije protiv kineskih dužnosnika koji ne poštuju međunarodne obveze Kine prema autonomiji Hong Konga.

Budući da se ovaj tekst donekle razlikuje od onoga koji je, isto tako jednoglasno, odobren 25. lipnja u Senatu, u četvrtak će se ponovo uputiti u gornji dom na glasanje. Da bi stupio na snagu mora ga potpisati predsjednik Donald Trump.

TEMELJNI ZAKON Boris Johnson: Kina je narušila autonomiju Hong Konga

Ovaj zakonski nacrt promiču i podupiru i republikanci i demokrati, u nastojanju da pojačaju pritisak na Peking nakon mjera koje je bila donijela američka vlada pošto je Kina u utorak usvojila zakon o nacionalnoj sigurnosti u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Inačica odobrena u Zastupničkom domu "sadrži manje tehničke izmjene u odnosu na tekst koji smo senator (Pat) Toomey i ja podnijeli prošli tjedan na glasanje", istaknuo je demokratski senator Chris Van Hollen.

"Sutra ćemo zatražiti u Senatu da se nova inačica odmah odobri", napisao je u objavi na Twitteru.

Njihov će tekst omogućiti Washingtonu da sankcionira svaku fizičku i pravnu osobu koja bi konkretno sudjelovala u kršenju kineskih obveza.

Njegovi autori napose navode primjer "čelnika Kineske komunističke partije odgovornih za nametanje zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga" i policijske postrojbe umiješane u progon hongkonških prosvjednika. Kaznene mjere primjenjivat će se i na banke koji bi provodile "veće transakcije" sa sankcioniranim fizičkim i pravnim osobama.

Nepuna 24 sata od stupanja na snagu kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, policija je u srijedu pristupila prvim uhićenjima.

GUŠE SLOBODE? Hong Kong: Prva uhićenja po novom zakonu o sigurnosti

Oporba strahuje da će taj zakon koji je u utorak potpisao kineski predsjednik Xi Jinping, ograničiti slobode nakon povratka Hong Konga pod kinesku upravu 1997.

Biden kritizira Trumpovo "kukavičko" ponašanje u hongkonškoj krizi

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden kritizirao je u srijedu "kukavičko" ponašanje Donalda Trumpa u krizi u Hong Kongu, gdje je Peking nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti, obećavši da će, pobijedi li na izborima, zaoštriti stajalište Sjedinjenih Država u vezi s kršenjem ljudskih prava.

"Ne iznenađuje da Peking djeluje nekažnjeno", ocijenio je bivši potpredsjednik Joe Biden u priopćenju. "Predsjednik Trump se uvijek iznova odriče naših vrijednosti i uvjerava kineske autokrate da u Bijeloj kući imaju nekoga tko misli kao oni".

KINESKA KONTROLA Tajvan će otvoriti ured za pomoć onima koji bježe iz Hong Konga

"Ondje gdje je Trump bio kukavica, ja ću biti odlučan, jasan i dosljedan u obrani naših vrijednosti", istaknuo je demokrat.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u utorak potpisao zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga.

Kritičari zakona ističu da se njime želi ušutkati oporba u Hong Kongu. Taj zakon proglašava kinesko pravosuđe nadležnim za "teške" prijetnje sigurnosti i predviđa doživotni zatvor za kaznena djela protiv nacionalne sigurnosti.

Njegovi prvi učinci pokazali su se u srijedu kad je ugušen prosvjed organiziran na obljetnicu neovisnosti tog teritorija. Uhićeno je 370 ljudi, među kojima 10 za navodno kršenje zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Washington je još krajem svibnja snažno udario ukinuvši povlašteni trgovinski status Hong Konga. A državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u utorak da nisu isključene i nove američke represalije.

IZBILI NEREDI Policija je papar sprejem tjerala prosvjednike u Hong Kongu

No kandidat Joe Biden najavio je u srijedu još strože mjere rekavši da će, ako pobijedi na izborima, "osigurati punu" primjenu zakona o ljudskim pravima u Hong Kongu i u Xinjiangu, gdje Kina, kako tvrde Washington i druge zapadne prijestolnice, u logorima za politički preodgoj drži zatvoreno najmanje milijun muslimana.

"Odmah ću uvesti gospodarske sankcije ako Peking proširi svoju cenzuru na naše obale i pokuša ušutkati naše građane, poduzeća i ustanove", upozorio je.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Marlo 02.07.2020.

    Mislim da kreće zaokret u svijetu, vjerojatno će zapad kinu polagano vratiti na mjesto. Kina se obogatila na zapadu, malo su nahranili narod. Zapad sad vidi da je potrebno proizvodnju vratiti u matične zemlje. Sad još nakon svega imaju i dovoljno "opravdanja" za takve buduće postupke.

  • 02.07.2020.

    Ljudi, badava sve ako će se financijski svijet povući iz Hong Konga.

  • Zmar117 02.07.2020.

    Kinezi u zaljevu grade,do sada u svijetu neviđeno čudo, megapolis od 70 milijuna ljudi ,gdje će Hong -Kong biti samo jedan malo veći kvart..Od Macaoa pa sve do Hong-Konga..Sa središtem u 25 milijuskom Guangzhou..Megapolis će još obuhvaćati desetomilijunski Shenzen, te višemilijuski Kowloon kao i sam Hong- Kong..Svi ti gradovi sljedećih 10-15 godina budu integrirani u jednu veliku funkcionalnu cjelinu..

Komentiraj...
Vidi sve komentare