Obavijesti

News

Komentari 4

Zastupnički dom SAD-a odobrio je sankcije u svrhu zaštite autonomije Hong Konga

Zastupnički dom SAD-a odobrio je sankcije u svrhu zaštite autonomije Hong Konga
1

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden kritizirao je u srijedu "kukavičko" ponašanje Donalda Trumpa u krizi u Hong Kongu, gdje je Peking nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti

VIDEO

Američki Zastupnički dom u srijedu je jednoglasno odobrio tekst koji predviđa automatske sankcije protiv kineskih dužnosnika koji ne poštuju međunarodne obveze Kine prema autonomiji Hong Konga.

Budući da se ovaj tekst donekle razlikuje od onoga koji je, isto tako jednoglasno, odobren 25. lipnja u Senatu, u četvrtak će se ponovo uputiti u gornji dom na glasanje. Da bi stupio na snagu mora ga potpisati predsjednik Donald Trump.

Boris Johnson: Kina je narušila autonomiju Hong Konga
Boris Johnson: Kina je narušila autonomiju Hong Konga

Ovaj zakonski nacrt promiču i podupiru i republikanci i demokrati, u nastojanju da pojačaju pritisak na Peking nakon mjera koje je bila donijela američka vlada pošto je Kina u utorak usvojila zakon o nacionalnoj sigurnosti u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Inačica odobrena u Zastupničkom domu "sadrži manje tehničke izmjene u odnosu na tekst koji smo senator (Pat) Toomey i ja podnijeli prošli tjedan na glasanje", istaknuo je demokratski senator Chris Van Hollen.

"Sutra ćemo zatražiti u Senatu da se nova inačica odmah odobri", napisao je u objavi na Twitteru.

Njihov će tekst omogućiti Washingtonu da sankcionira svaku fizičku i pravnu osobu koja bi konkretno sudjelovala u kršenju kineskih obveza.

Njegovi autori napose navode primjer "čelnika Kineske komunističke partije odgovornih za nametanje zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga" i policijske postrojbe umiješane u progon hongkonških prosvjednika. Kaznene mjere primjenjivat će se i na banke koji bi provodile "veće transakcije" sa sankcioniranim fizičkim i pravnim osobama.

Nepuna 24 sata od stupanja na snagu kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, policija je u srijedu pristupila prvim uhićenjima.

Hong Kong: Prva uhićenja po novom zakonu o sigurnosti
Hong Kong: Prva uhićenja po novom zakonu o sigurnosti

Oporba strahuje da će taj zakon koji je u utorak potpisao kineski predsjednik Xi Jinping, ograničiti slobode nakon povratka Hong Konga pod kinesku upravu 1997.

Biden kritizira Trumpovo "kukavičko" ponašanje u hongkonškoj krizi

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden kritizirao je u srijedu "kukavičko" ponašanje Donalda Trumpa u krizi u Hong Kongu, gdje je Peking nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti, obećavši da će, pobijedi li na izborima, zaoštriti stajalište Sjedinjenih Država u vezi s kršenjem ljudskih prava.

"Ne iznenađuje da Peking djeluje nekažnjeno", ocijenio je bivši potpredsjednik Joe Biden u priopćenju. "Predsjednik Trump se uvijek iznova odriče naših vrijednosti i uvjerava kineske autokrate da u Bijeloj kući imaju nekoga tko misli kao oni".

Tajvan će otvoriti ured za pomoć onima koji bježe iz Hong Konga
Tajvan će otvoriti ured za pomoć onima koji bježe iz Hong Konga

"Ondje gdje je Trump bio kukavica, ja ću biti odlučan, jasan i dosljedan u obrani naših vrijednosti", istaknuo je demokrat.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u utorak potpisao zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga.

Kritičari zakona ističu da se njime želi ušutkati oporba u Hong Kongu. Taj zakon proglašava kinesko pravosuđe nadležnim za "teške" prijetnje sigurnosti i predviđa doživotni zatvor za kaznena djela protiv nacionalne sigurnosti.

Njegovi prvi učinci pokazali su se u srijedu kad je ugušen prosvjed organiziran na obljetnicu neovisnosti tog teritorija. Uhićeno je 370 ljudi, među kojima 10 za navodno kršenje zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Washington je još krajem svibnja snažno udario ukinuvši povlašteni trgovinski status Hong Konga. A državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u utorak da nisu isključene i nove američke represalije.

Policija je papar sprejem tjerala prosvjednike u Hong Kongu
Policija je papar sprejem tjerala prosvjednike u Hong Kongu

No kandidat Joe Biden najavio je u srijedu još strože mjere rekavši da će, ako pobijedi na izborima, "osigurati punu" primjenu zakona o ljudskim pravima u Hong Kongu i u Xinjiangu, gdje Kina, kako tvrde Washington i druge zapadne prijestolnice, u logorima za politički preodgoj drži zatvoreno najmanje milijun muslimana.

"Odmah ću uvesti gospodarske sankcije ako Peking proširi svoju cenzuru na naše obale i pokuša ušutkati naše građane, poduzeća i ustanove", upozorio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.