To je to što me zanima!

'Ovo je bila najteža i najduža akcija. Pao je u jamu dublju od 150 metara. Ima teški prijelom'

Planinar koji je ozlijeđen u padu kod Vaganskog vrha predan je u nedjelju oko 7.45 Hitnoj pomoći, kaže nam Josip Brozičević iz HGSS-ove stanice Gospić, dodajući da se unesrećeni sad nalazi u OB Gospić
Vidi originalni članak

Ovo je najteža intervencija HGSS-a na otvorenom prostoru u gorskom spašavanju i ujedno najduža, rekao nam je jutros Josip Brozičević iz HGSS-ove stanice Gospić, čiji su timovi uspješno predali unesrećenog planinara Hitnoj pomoći u nedjelju oko 7.45.

Dojavu o planinaru koji je pao u jamu kod Vaganskog vrha na Velebitu zaprimili su u subotu oko pola 7 navečer. Prvi tim do unesrećenog je stigao sinoć oko 23.30.

 

- Teški uvjeti, udaljenost ali i velika količina opreme koju su timovi morali nositi sa sobom čine ovu intervenciju ovako zahtjevnom. U kontaktu smo bili putem mobitela njegova dva prijatelja koji su odmah pozvali pomoć kad je unesrećeni upao u jamu dublju od 150 metara - dodaje Brozičević povodom najteže akcije koja je srećom završila dobro.

TEŠKO JE OZLIJEĐEN Planinar skliznuo niz padinu od 150 metara na najvišem vrhu Velebita, HGSS u velikoj akciji

- Prvo je krenulo izvlačenje na sam vrh te zaleđene strmine, a onda je krenuo transport prema lokaciji Bunovac, otkud su spašavatelji iz Gospića i krenuli. Za vrijeme transporta njegovo opće stanje bilo je stabilno. Unesrećeni ima teži prijelom potkoljenice i skočnog zgloba, a sad se nalazi u Općoj bolnici Gospić - objašnjava Brozičević.

 

 

Podsjetimo, u subotu nešto prije ponoći prvi timovi došli su do planinara koji je bio na najvišem vrhu Velebita i teško se ozlijedio u padu niz padinu od 150 metara. Brozičević je tada naglasio kako snijeg i led otežavaju spašavanje, ali i dodao da su s ozlijeđenim planinarom u kontaktu preko mobitela njegova dva prijatelja.

'TRANSPORT ĆE BITI DUGOTRAJAN' HGSS se do planinara probio kroz led i snijeg Velebita: 'Ovo je jedno od najtežih spašavanja'

U spašavanje planinara krenulo je tridesetak ljudi u tri ekipe HGSS-a, dvije s morske, a treća s ličke strane. Osim teške opreme i dugog puta, led te odroni stabla najviše su im priječili put do unesrećenog.

Idi na 24sata

Komentari 86

  • Sokol ga nije volio 02.01.2022.

    Pa dobro hoće li se više početi naplaćivati te gluposti.Jedino u Hrvatskoj možeš tako blesati po planinama a onda da te skupo za državu a džabe za tebe spašavaju HGSS-ovci.

  • prokurator 02.01.2022.

    pitam se dal bi bilo toliko ludosti po planinama kada ne bi postojao hgss?

  • leo11 02.01.2022.

    Naplatite i to papreno, pa nek se opet koji ludak ide penjati.....Ja bi mu naplatio cca 50 tisuća kuna za ljude, opremu i njihov trud i rizik.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare