To je to što me zanima!

Zbog ismijavanja Muhameda napadnuta redakcija časopisa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Iz francuskog časopisa Charlie Hebdoa su objasnili kako su ovakvim potezom željeli "proslaviti" pobjedu islamističke stranke na prošlomjesečnim izborima u Tunisu
Vidi originalni članak

Uredi francuskoga satiričnog časopisa Charlie Hebdo uništeni su u eksploziji benzinske bombe, potvrdila je francuska policija. Eksplozija se dogodila samo dan nakon što je iz časopisa najavljeno da će glavni urednik sljedećeg izdanje biti, ni manje ni više, nego sam prorok Muhamed. Na naslovnici se nalazila karikatura Muhameda uz šaljiv komentar.

Iz Charlie Hebdoa, javlja BBC, objasnili su da su ovakvim potezom željeli "proslaviti" pobjedu islamističke stranke na prošlomjesečnim izborima u Tunisu.

- Više nemamo novine. Sva je naša oprema uništena - kazao je urednik časopisa.

Jedan od svjedoka opisao je da je kroz prozor redakcije ubačen Molotovljev koktel, ali na sreću u eksploziji i požaru nitko nije ozlijeđen. Uz napad na redakciju napadnuta je i internetska stranica časopisa te je na njoj ostavljena poruka na turskom i engleskom jeziku.

Današnje izdanje zove se Charia Hebdo (šerija, op. a.) što je svojevrsna izvedenica riječi šerijatski, a u karikaturi Muhamed govori: "100 udaraca bičem ako ne umireš od smijeha". U uvodniku je odana počast proroku, ali ima još i nekoliko karikatura među kojima i ona na kojoj Muhamed ima crveni klaunovski nos.

Prikazivanje proroka Muhameda strogo je zabranjeno u islamu, a u jučerašnjoj izjavi iz časopisa su poručili da nisu imali namjeru provocirati nego su samo željeli komentirati nedavnu pobjedu islamske stranke u Tunisu kao i činjenicu da bi se u Libiji nakon Gadafija zakon mogao zasnivati na šerijatskom zakonu.

Podsjetimo, 2007. godine časopis Charlie Hebdo reproducirao je 12 crteža proroka Muhameda koje su bile objavljene u danskim novinama i izazvale bijes muslimana diljem svijeta. Upravo zbog tih crteža dvije islamske grupacije tužile su časopis za poticanje rasizma, ali je pariški sud odbacio optužbe.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • volim_dinamo_široki_brijeg 02.11.2011.

    A mi Kršćani šutimo,trpimo provokacije evo prvo ovaj spot Bareta na cmc sto se vrti stalno pa muslimani bi digli čitavu Hrvatsku u zrak odavno ali šta ćeš kad smo sami to dopustili a ovima ne smiješ ni m slovo reći odmah mrtve glave...

  • VonUnaussprechlichen 02.11.2011.

    http://www.youtube.com/watch?v=kIKCgRlwQUA

  • gogson00 02.11.2011.

    Ne odobravam nasilje, ali isto tako mislim da je ovo bila provokacija, zbog koje su mogli očekivati negativan odjek u jednom dijelu populacije muslimana. Neki ljudi ne daju na svetinju, a to što mi svoje svetinje prodamo najpodobnijem kupcu, i jest razlog zašto se raspadamo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare