To je to što me zanima!

Zbog krađe od humanitarnih udruga dobila 4,2 god. zatvora

Božica Bednjačić je godinama uzimala novac udruga prebacujući ga na svoj tekući račun ili bi zadržala gotovinu koju je sakupila od pojedinaca koji su plaćali za izlete
Vidi originalni članak

Vrhovni sud RH preinačio je presudu bjelovarskog Županijskog suda oslobodivši Bjelovarčanku, Božicu Bednjačić (52) za jedno kazneno djelo te joj smanjio kaznu zatvora s 4,5 godine na četiri godine i dva mjeseca. Dok je u dijelu koji se odnosi na potkradanje sedam humanitarnih udruga s području grada Bjelovara, presuda postala pravomoćna. 

Na ponovljenom postupku sud, je Bednjačić kao i na prvom suđenju koju je Vrhovni sud iz formalnih razloga ukinuo, proglasio krivom, jer je kao tajnica i voditeljica računovodstva, u razdoblju od 2001. do 2004. godine, oštetila udruge za 670.000 kuna. Pored zatvorske kazne i plaćanja sudskih troškova, Bednjačić mora vratiti novac oštećenim udrugama. Kako bi se oštećene udruge imale iz čega naplatiti sud je tijekom postupka donio privremenu mjeru kojom se zabranjuje otuđenje nekretnina kojih je Bednjačić vlasnica ili suvlasnica. 

Bednjačić je godinama uzimala novac udruga prebacujući ga na svoj tekući račun ili bi zadržala gotovinu koju je sakupila od pojedinaca koji su plaćali za izlete. Kod odlučivanja o kazni predsjednica sudskog vijeća, Sandra Hančić, je kao otegotnu okolnost navela „nedostatak morala okrivljene, jer je potkradala udruge humanitarnog karaktera“. U kaznu zatvora računa se i vrijeme od 30. studenog 2004. do 16. lipnja 2005. godine koje je provela u pritvoru. 

Na popisu oštećenih je bjelovarska Udruga invalida, Županijska liga protiv raka, Zajednica Udruga invalida Bjelovarsko-bilogorske županije, Udruga gluhih i nagluhih Bjelovar, Udruga slijepih Bjelovar, Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama Bjelovar, Društvo sportaša invalida Sokol DŠI te Udruga hrvatskih ratnih veterana.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • marnik954 20.06.2012.

    Humanitarne udruge su biznis. A što je sa drugim udrugama kojih ima na tisuće, tko ih kontrolira?

  • TNT2 20.06.2012.

    sad treba napraviti usporedbu njene visine kazne i novca koliko je uzela sa svima ostalima u državi kojima se sudilo za milijune i koji su dobivali po sramotnih 6 mj. pa do 3 g. i neka mi netko kaže da je naše pravosuđe pravedno i pošteno !!!!

  • no angel 20.06.2012.

    Sigurno je bila članica Hdz-a.

Komentiraj...
Vidi sve komentare