To je to što me zanima!

Djeca u školama dobivat će drugi besplatni voćni obrok?

Ministar Tihomir Jakovina najavio je da će se od jeseni vjerojatno umjesto jednog uvesti dva besplatna obroka voća i povrća za djecu u osnovnim školama
Vidi originalni članak

Zbog ruskih sankcija na uvoz voća i povrća iz EU, od jeseni bi mogli profitirati učenici osnovnih škola. Naime, kako bi se spriječilo da velika količina robe ostane na tržištu, uz mjeru Europske komisije koja izdvaja 60 milijuna eura za promociju na trećim tržištima, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je da će se od jeseni vjerojatno umjesto jednog uvesti dva besplatna obroka voća i povrća za djecu u osnovnim školama.

- Tako bi smanjili pritisak na cijene - kazao je resorni ministar Jakovina.

Komentirajući prozivke proizvođača da Vlada malo čini kako bi im se kompenzirao gubitak ruskog tržišta, Jakovina je kazao da su 2013. godine na rusko tržište plasirali 15 milijuna eura vrijednog voća odnosno 3330 tona.

- Najveći problem su indirektni učinci zabrane izvoza u Rusiju s cijelog tržišta EU koji je zapravo 12 milijardi eura. Vodi se računa o svim našim proizvođačima. U ovom dijelu od 3330 tona najviše je bio izvoza mandarina, vjerojatno je nešto išlo i šljive, ali ne može se gledati pojedinačno za svaku kulturu. Ovo je problem cijele EU i rješava se na razini Unije cjelovitim mjerama za sve poljoprivredne proizvođače. Ne možemo pojedinačno gledati za svakoga - kazao je.

Podsjetio je da je na posljednjoj sjednici Vijeća tražio posebne mjere za citruse odnosno za mandarine. 

Idi na 24sata

Komentari 90

  • SAINT 12.09.2014.

    Ajde doma jedi jabuke dva puta dnevno pa da te vidimo ministre čega ono.

  • AUSSIE 12.09.2014.

    Ljudi moji "to" nije moguće!

  • matura 12.09.2014.

    Hranite dječicu i starce, ostali neka se potrude

Komentiraj...
Vidi sve komentare