To je to što me zanima!

Zbog tiskarske greške čak 110 milijardi dolara ne vrijedi ništa

Novi dizajn novčanica od 100 dolara vjerojatno je 'zbunio' tiskarske strojeve koji su tijekom tiska papir počeli gužvati. Grešku su primjetili kada je već bilo prekasno...
Vidi originalni članak

Novčanice od 100 dolara s likom Benjamina Franklina izazvale su paniku nakon što je, kada je isprintano njih milijardu i sto milijuna, uočena tiskarska pogreška, piše Daily Mail. Obamina administracija najavila je novi dizajn novčanica koje su u optjecaj trebale krenuti u veljači 2011. godine. Tijekom tiskanja novčanice su se počele gužvati, a na izgužvanom dijelu papira ništa nije bilo otisnuto. U tiskari su grešku uočili prekasno, kada je već 110 milijardi dolara izašlo iz tiskarskog stroja. Hitno je počelo tiskanje novčanica starog dizajna. 

U tiskarama u Washingtonu i državi Teksas sumjaju da  su novi elementi u dizajnu zbunili tiskarske strojeve i zato su se novčanice na malom dijelu počele gužvati. Kako bi otežali falsificiranje dolara dodali su 3D trakicu koja je provučena kroz svaku novčanicu te sličicu zvona koja pod određenim kutem mijenja boju.

Procjenjuju da najmanje trećina novih 'stotica' ima grešku. Kad bi ručno pregledavali sve novčanice, stručnjacima bi trebalo 20 do 30 godina. Amerikanci planiraju napraviti stroj koji bi ih 'pregledao' za godinu dana. Novčanice s greškom će uništiti. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • vahaaaa 08.12.2010.

    najsigurniji parovi- uvjerite se http://vaha-tips.blog.hr/

  • Madwolf 07.12.2010.

    i inače američki dolari ne vrijede ništa jer se već godinama štampaju bez ikakvog pokrića i kad se ko sjeti....

  • gogonina 07.12.2010.

    Sigurno su Obamini crnci tiskali novcanice cim su kasno uocili gresku kao i sam Obama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare