To je to što me zanima!

Zbog ubojstva Srpkinje (17) Australija reformira pravosuđe

U ožujku 2015. godine Maša Vukotić ubijena je u parku u Melbourneu, usred bijela dana, samo nekoliko minuta od kuće u kojoj je živjela. Zbog toga slučaja Australci sada idu u reformu pravosudnog sustava...
Vidi originalni članak

Maša Vukotić (17), djevojka srpskog podrijetla u Australiju preselila iz Bijelog Polja u Crnoj Gori ubijena je dok je džogirala u lokalnom parku. Njeno je vrištanje čuo slučajni prolaznik koji je pozvao policiju, a Hitna pomoć zatekla ju je živu. No, Maša je preminula na putu do bolnice jer je izgubila previše krvi. 

Samo nekoliko dana nakon stravičnog ubojstva policiji se sam predao Sean Price, osuđeni silovatelj. Pritom je policajcima pokazivao srednji prst, vrijeđao ih i prijetio im da će pobiti i njih. 

U ožujku ove godine Price je za ubojstvo djevojke osuđen na doživotni zatvor, a istraga je pokazala da je Mašu ubio s 49 uboda nožem. Učinio je to kada je bio na uvjetnoj slobodi nakon što je osuđen za silovanje.

Reforme 'teške' 85 milijuna dolara

Upravo zbog toga su vlasti australske države Victorije odlučile reformirati cijeli pravosudni sustav implementacijom 35 preporuka Davida Harpera, suca Vrhovnog suda. To će državu, procjenjuje se, stajati 85 milijuna australskih dolara, piše australski 9News.  

- Ove promjene radimo u sjećanje na Mašu te kako bi zaštitili sve građane Victorije, izjavio je zamjenik premijera James Merlino

Preporuke koje će biti implementirane uključuju stroži nadzor nad seksualnim prijestupnicima i ostalim kriminalcima koji će morati nositi narukvice za praćenje. Policiji će također biti dopušteno da osumnjičenike zadržavaju 72 sata bez optužnice, kao i da im bez naloga ulaze u domove. Australci će osnovati i posebnu jedinicu, a uvesti će se i 12-mjesečna kazna da sve koji ne poštuju pravila uvjetne slobode. 

Veći dio sredstava od 85 milijuna dolara uložit će se u ustanovu zatvorenog tipa isključivo za seksualne prijestupnike, a australska je javnost pozitivno reagirala na najavljene reforme. 

Idi na 24sata

Komentari 51

  • VIC3148 24.04.2016.

    Procitavsi naslov clanka , zgrozila sam se na nepromisljenost novinara i urednika 24sata i pitam ih :- gospodo/gospodje, imate li vi djecu? kako bi se vi osjecali da vam dijetetu tako neko oduzme zivot ? kako bi se osjecali da o vasem djetetu po glasilima kruze ovako grubi nepromisljeni naslovi? Razmisljate li i vi komentatori koji ste se nasli na ovakvom clanku istresati svojim neprimjerenim pisanjem i ista pitanja postaljam i vama. Ubijena je jedna mladost i to sto jeaustraliski gavrament poostrio zakone za zlocine trebao bi biti primjer i mnogim drugim zemljama, pa i ostriji. Zar je vazno gdje i kad je djevojka rodjena i od kud je. Samo bolesni umovi mogu drugacije razmisljat i pisat. Inace je bila uzorna i vrlo dobra ucenica i omiljena u svom drustvu i skoli, plakali su za njom i njeni nastavnici, a ako je Masa bila kap koja se prelila da Australija svoje zakone poostrava i mijenja, da to nebi bila jos koja od zrtava nasilnika i ubojica poput ovog, svaka cast AUSTRALIA.

  • sol 24.04.2016.

    trebao je stradati u pokusaju bijega jer ce ga narod hraniti, cemu zlo da zivi!

  • exorcist 24.04.2016.

    Za par godina će pričat da je u Australiji izvršen genocid nad njima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare