To je to što me zanima!

Zbog zamrzavanja plaća su sindikati spremni na akciju

NHS ne pristaje na zamrzavanje ni ograničavanje rasta plaća, najavljuju da su za obranu plaća spremni na javne prosvjede i industrijske akcije
Vidi originalni članak

Nakon sjednice Središnjeg odbora Nezavisnih Hrvatskih Sindikata na kojoj se između ostalog raspravljalo o mjerama za ublažavanje posljedica krize u Hrvatskoj koje je predložio predsjednik Vlade priopćeno ja kako se NHS tome oštro protivi. Budući su plaće ugovorene kolektivnim ugovorom ili dogovorene sporazumom jedino se dogovorom tih istih socijalnih partnera, a ne društvenim dogovorima mogu mijenjati, ističu iz NHS-a.
Od Vlade traže da napravi analizu i predloži cjelovite mjere za izlazak iz krize bez prebacivanja tog tereta na leđa hrvatskih radnika. Razumijevajući nadolazeću krizu taj sindikat poziva predsjednika hrvatske Vlade da uputi poziv gospodarskim stručnjacima, bez obzira na stranačke boje na formiranje zajedničkog tima koji će predložiti cjelovite mjere za izlazak iz krize.
- Hrvatski su radnici na svojim leđima već iznijeli teret rata i njegovih posljedica, teret privatizacije i sveg lopovluka koji je iz nje izvlačio korist i ne žele još jednom biti taoci i žrtve propalih gospodarskih politika - navodi se u zaključku Središnjeg odbora HNS-a.  Istodobno pitaju što je sa posebnim pogodnostima koje uživaju dužnosnici i menadžeri u poduzećima. Iz tog sindikata tvrde da državni novac curi na sve strane, da treba početi od krpanja tih rupa, te poručuju kako "radnici nemaju povjerenja - do sada su uvijek izigrani".
NHS smatra da se pri najavama zdravstvene reforme, poskupljenja plina i povećanja kamata na kredite prezaduženih građana ne smiju zamrzavati plaće. Ujedno pitaju može li se čak i povećanje plaća do razine stope inflacije nazvati rastom.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • promet 15.11.2008.

    Sindikalci samo napred jer i dosada su radnici dobivali umanjene plaće a vi to dobro znate i dalo bi se o tome pisati u nedogled ali je poruka je zamrzavanjem plaća je zamrznut osobno i radnik

  • Ray Barone 15.11.2008.

    ...u al smo strašni...da mi je vidjeti masovni izlazak Hrvata na ulice...ili barem na Markov trg...

  • mekana 15.11.2008.

    Ma da, sindikati su nam poznati po izlascima na ulice... Ugledajte se na neke europske države koje imaju PRAVE sindikate i PRAVO izlaze na ulice i blokiraju sve! Ovi samo pričaju, a ekipa foteljaša guli pa guli.

Komentiraj...
Vidi sve komentare