To je to što me zanima!

Zdrava je i sad može na izbore: 'Tko danas nije bio na infuziji'

U javnosti se postavilo pitanje trebaju li dužnosnici objaviti nalaze redovitog sistematskog pregleda. Zdravstveni karton je privatni dokument i za dužnosnike ne postoji obveza objavljivanja zdravstvenog stanja
Vidi originalni članak

Imam genetske predispozicije za karcinom. Od četvero mojih baka i djedova, troje ih je zbog toga umrlo i svake godine radim magnetsku rezonanciju dojki i unutarnjih organa.

Rekla je to predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objašnjavajući zašto je bila na pregledu u privatnoj klinici. Redovito ide na godišnje preventivne preglede, a potvrdila je da je sredinom siječnja bila i na infuziji u zagrebačkom KBC-u Sestara milosrdnica. 


- Sve je u redu, imala sam virozu nakon Nove godine, a morala sam u državni posjet Turskoj. Uostalom, tko danas nije bio na infuziji - izjavila je.


MRSIĆ O PREDSJEDNICI: 'Zašto nije bila na pregledu u javnoj bolnici, ne vjeruje im?'

Mirando Mrsić (Demokrati) pita se zašto predsjednica ne vjeruje javnim zdravstvenim ustanovama, a zanima ga i tko je predsjednici platio pregled u privatnoj poliklinici. Podsjeća da su se njezini prethodnici pregledavali u kliničkim bolničkim centrima. Mrsić se pita kakvu poruku predsjednica šalje građanima, osuđenima na beskonačne liste čekanja.

U javnosti se postavilo pitanje trebaju li dužnosnici objaviti nalaze redovitog sistematskog pregleda. Zdravstveni karton je privatni dokument i za dužnosnike ne postoji obveza objavljivanja zdravstvenog stanja. U SAD-u, gdje je politička moć koncentrirana u rukama predsjednika, običaj je da se objavljuje njegov nalaz sistematskog pregleda. Treba li to biti praksa u Hrvatskoj, mišljenja su podijeljena.

PREDSJEDNICA POTVRDILA: 'Bila sam na pregledu, imam genetske predispozicije za rak'

Mrsić smatra da bi javnost trebala imati osnovnu informaciju o zdravstvenom stanju ljudi koji su na političkim funkcijama. S njim se ne slaže politički analitičar Ivica Relković napominjući kako bi to bilo preveliko zadiranje u njihovu privatnost. 


- Druga je stvar kad je riječ o bolesti koja napreduje i sprečava dužnosnika u obnašanju funkcije - stava je Relković.

U GONG-u smatraju da dužnosnici sami trebaju procijeniti, poštujući etička i načela transparentnosti, jesu li dužni izvijestiti javnost o nečemu što bi ih moglo bitno spriječiti u obavljanju dužnosti. Dobra praksa bi nalagala da se povuku s dužnosti oni koje zdravstveno stanje značajno ometa u poslu, kažu u GONG-u.

Idi na 24sata

Komentari 63

  • sveznalica2 19.02.2019.

    pa do kad će nas smatrati totalnim čoravim bedakima; je išla je na "transfuziju" a vratila se malo previše plastificirana + botoksirana + liposukcirana

  • japanokinez 19.02.2019.

    Koja tužna vijest.

  • thompsonkristina34@gmail.com 18.02.2019.

    toliko me je razocarala.. sta prica.. kako se ponasa.. i sad je pokazala pravo lice sebe, koja razlika od pocetka pa do sad.. e da mi je neko reko? ..sram me tebe gledat predsjednice..ja tupa i glupa pa vjerovala...nikad vise..

Komentiraj...
Vidi sve komentare