To je to što me zanima!

Zdravoj djevojci (20) korona 'zacementirala' pluća: 'To nam je najteži slučaj u 18 mjeseci'

Da smo se više cijepili, sad bi svima na redu bila treća doza kao što je većina od nas primila. Sigurno do ovakvog scenarija ne bi došlo. Ovo nije epidemija, ovo je požar, rekla je ravnateljica covid odjela Vukićević
Vidi originalni članak

Djevojka od samo 20 godina nalazi se na intenzivnoj njezi u covid bolnici u Batajnici.

Pogledajte video: Infektolog Tešović o cijepljenju

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

'Bila je zdrava, bez pridruženih bolesti'

Ravnateljica covid bolnice Tatjana Adžić Vukićević rekla je kako je djevojka u izrazito kritičnom stanju.

- Ono što je posebno zabrinjavajuće je to što djevojka nije cijepljena. Stara je samo 20 godina, ljekarnica je iz Beograda i nema nijednu pridruženu bolest. Ona nema pluća na koja diše. Za ovih 18 mjeseci, koliko se borimo sa virusom, nismo imali teži slučaj mlade osobe oboljele od koronavirusa - rekla je Vukićević, prenosi Kurir.

- Riječ je o progresivnom stadiju covid infekcije, zbog čega ona praktično diše samo lijevim vrhom pluća. Njena pluća su u ovoj bolesti zacementirana - dodala je Vukićević.

Ono što zabrinjava liječnike je da je delta soj takav, a da preko 90 posto hospitaliziranih pacijenata nisu cijepljeni.

NOVI VAL EPIDEMIJE U Srbiji u posljednja 24 sata preko 4 tisuće novih slučajeva

- Ne znam više koju poruku i apel treba poslati, da smo se više cijepili, sad bi svima na redu bila treća doza kao što je većina od nas primila. Sigurno do ovakvog scenarija ne bi došlo. Ovo nije epidemija, ovo je požar. Ovo je mnogo gore nego 4. prosinca 2020. godine, kada smo se otvorili - kaže Vukićević.

Od pojave prvih simptoma do hospitalizacije prođe od 5 do 7 dana, a klinička slika kao kod ove mlade djevojke nastaje u 9 dana. Vukićević kaže i kako na odjelu imaju jako puno mlađih muškaraca između 30 i 40 godina.

- Nitko od njih nije cijepljen. Poslije ove grupe dominiraju i oni između 40 i 50 godina, a onda i oni između 20 i 30. Od ukupnog broja hospitaliziranih 20 posto su žene - kaže Vukićević.

Idi na 24sata

Komentari 194

  • mrtvozvono 10.09.2021.

    Možda ima autoantitijela na interferone. 10% teških slucajeva ovakvih pneumonija ima genetske greske imuniteta koji djeluju na neke sastavnice upalnog odgovora pa su podožniji zarazi bakterijama i virusima.

  • NonGMOwomen 09.09.2021.

    Meni su srbi dragi jer nitko na svijetu ne moze bolje od njih pisati tragicne scenarije.

  • robert99 09.09.2021.

    i da je bolesna i da ima problema sa plućima nemora bit da ima koronu nego odmah "napuhate priču"...ako i postoji ta djevojka žao mi je ali čisto sumnjam da je korona u pitanju..

Komentiraj...
Vidi sve komentare