To je to što me zanima!

Zelenski u Hirošimu stigao u zrakoplovu francuske vlade

Ukrajinci su zatražili da predsjednika Zelenskija na samit preveze francuska vojska, rekao je dužnosnik iz okruženja francuskog predsjednika
Vidi originalni članak

Dok je zrakoplov s Volodimirom Zelenskijem u subotu slijetao u japanski grad Hirošimu, kamere su zumirale letjelicu - vojni zrakoplov s oznakom francuske vlade.

Od ruske invazije na Ukrajinu diplomatski potezi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona povremeno ljute neke njegove saveznike i potiču ih na oprez kada su posrijedi njegove namjere, unatoč tome što je Pariz pružio znatnu vojnu i financijsku pomoć Ukrajini.

KRITIČNA SITUACIJA Prigožin: Wagner zauzeo Bakhmut. Ukrajina: Borbe za grad još uvijek u tijeku

No kada je u petak Zelenski sletio u Džedu gdje je prisustvovao sastanku Arapske lige u francuskome Airbusu, bio je to uspjeh za Macrona.

Francuski dužnosnici kažu kako se zamisao o tomu da se ukrajinski čelnik dovede na sastanak čelnika G7 rodila nekoliko tjedana nakon početnih pregovora s japanskim domaćinima.

- Ukrajinci su zatražili da predsjednika Zelenskija na samit preveze francuska vojska- rekao je dužnosnik iz okruženja francuskog predsjednika, dodavši da je konačna odluka donesena u srijedu.

U VRTOVIMA LUNJSKIH MASLINA Grlić Radman i veleposlanik Kirilič na Pagu posadili maslinu: Poruka mira i solidarnosti

Ukrajinsko izaslanstvo čekalo je na poljskoj granici prije ukrcaja u francuski zrakoplov za Džedu.

Svojim sudjelovanjem na sastanku članica G7 Zelenski je želio doprijeti i do onih zemalja koje su ostale po strani kada je riječ o sukobu u Ukrajini.

ZNAČAJNA PODRŠKA Biden podupire plan zajedničke obuke ukrajinskih pilota na američkim zrakoplovima F-16

Francuski dužnosnici ističu kako nije prvi put da Pariz uskače i nudi zrakoplov Zelenskiju.

U veljači je, nakon sastanka na vrhu šefova europskih država ukrajinskog predsjednika od Bruxellesa do Poljske prevezao Falcon, zrakoplov francuske vlade.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare