To je to što me zanima!

Želite se goli sunčati na svom balkonu? Kazna je - 750 kuna!

Balkon ili terasa u pojedinom slučaju mogu se smatrati javnim prostorom, odnosno takozvanim “fiktivnim javnim mjestom” čija se 'javnost' prosuđuje prema posljedici koja je nastupila
Vidi originalni članak

Djevojka u Osijeku nedavno se gola sunčala na vlastitom balkonu. Njezin je čin toliko uznemirio jednog susjeda da je poslao upit medijima, točnije Glasu Slavonije, kako bi doznao je li sunčanje bez odjeće na vlastitom balkonu ili terasi kažnjivo. 

Osječanin je u mailu naglasio da u zgradi preko puta žive obitelji s malom djecom koja, kad god izađu na balkon, prema njegovim riječima, 'moraju gledati golotinju'. 

Policija prema članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira golotinju na vlastitom balkonu može kazniti zbog prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana predviđenom globom od 50 do 200 DEM, odnosno 185 do 750 kuna.

Kazne su izražene u markama jer je zakon donesen još 90-ih i nije dosad mijenjan. 

Balkon ili terasa u pojedinom slučaju mogu se smatrati javnim prostorom, odnosno takozvanim 'fiktivnim javnim mjestom' čija se 'javnost' prosuđuje prema posljedici koja je nastupila, što znači da radnju ondje čini dostupnom javnosti, objasnili su iz PU osječko-baranjske. 

 - Izložena je pogledima javnosti ili je posljedica radnje nastupila na javnome mjestu, a što može biti i glasna glazba iz stanova ili kuća koja se čuje na ulici i sl. - kažu iz policije. 

Idi na 24sata

Komentari 289

  • sokrates_mali 11.05.2018.

    najidealnije za sunčanje i ne odustajem!

  • kaius 11.05.2018.

    zanimljivo upada u oči dio:zakon donesen 90-tih, u doba mraka (kako neki kažu) je naš balkon bio naš, poslije toga u slobodi nije više naš balkon! paralela sa =sve je bilo naše i sa oslobođenjem smo ostali bez.

  • Stefan JovanTodorovic 08.05.2018.

    Postovani Primera radi u Novom Sadu od 2005. Ukoliko kupujete novo gradnju kvadrat terase placate kao kvadrat stambenog prostora. Te iz toga izvlacite da je vasa terasa 1/1 sa stambenim prostorom, sto znaci ukoliko se suncate do visine gelendera odnoano granicnika bole vas brige a sused je voajer ! Pozz

Komentiraj...
Vidi sve komentare