To je to što me zanima!

Žene iz Slavonije ispekle 100 kg kolača za sve stradale u potresu

'Naravno da kolači nisu nešto je presudno ljudima stradalim u potresu, ali smo u blagdanskim danima željeli tim napaćenim ljudima pomoći toplom ljudskom gestom, rekao je Goran Đanić, načelnik općine Podgorač
Vidi originalni članak

Najmanje 2000 raznih kolača volonterima Crvenog križa u Petrinji dovezle su četiri mještanke Velike Kopanice kraj Slavonskog Broda. Tamo od četvrtka traje velika akcija pečenja kolača za volontere i stradale u potresu, a akciju su se, uz žene iz Velike Kopanice, uključile i mještanke Berovaca, Divoševaca, pekari iz Donjih Andrijevaca, žene iz Slavonskog Broda...

Inicijativu je započela Jelena Blažević, a s njom je u Petrinju na sivlestarsku večer kolače dovezla i Mandica Mihalj Kovačević.

-Sve žene u selu i okolici su se udružile, cijeli dan jučer i danas pekle kolače i one ih večeras dovezle ovdje u Petrinju. Naše je mjesto poznato po kiflicama, kolačima i podijelit ćemo ih na raznim punktovima u Petrinji. Već smo donosile kolače, prvo Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, a sad volonterima Crvenog križa. Sretna im svima nova godina i neka mirno spavaju - poručila je gospođa Mandica, koja je majka dvoje djece i baka troje unučadi, a kolače je pekla do 1.30. Ujutro se ustala u šest, da bi radila do 14, a potom u kombi i put Petrinje.

- Dvoumila sam se hoću li ići, ali nitko mi nije rekao nijednu riječ da ne idem, svi su rekli, bako pozdravi sve - kaže plemenita gopođa Mandica. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ispekle kolače za stradale u potresu 

 

A dva kombija prepuna higijenskih i kućanskih potrepština, a ponajviše s domaćim kolačima, krenula je danas nešto prije podneva iz Podgorača prema potresom pogođenim selima Banovine.

Naime, nakon što su pripadnici DVD-a Podgorač kao prvi s područja Osječko-baranjske županije još u utorak u poslijepodnevnim satima došli u Petrinju kako bi pomogli u raščišćavanju ruševina, brojne žene s područja podgoračke općine inicirale su akciju pravljenja domaćih kolača za stanovnike nastradalih sela Banovine.

Tako je, gotovo preko noći, napravljeno i prikupljeno nešto više od stotinu kilograma domaćih kolača, ali i drugih kućanskih i higijenskih potrepština.

DOSAD NEMA PRIJAVA Apel policije: Javite nam se ako imate informacije o krađama na potresom pogođenom području

- Zahvaljujući mještanima, a osobito ženama općine Podgorač, uspjeli smo prikupiti donacija za dva kombi vozila. Naravno da kolači nisu nešto je presudno ljudima stradalim u potresu, ali smo u ovim blagdanskim danima željeli tim napaćenim ljudima pomoći ovakvom toplom ljudskom gestom – rekao je Goran Đanić, načelnik Općine Podgorač koji se i osobno uputio put sela Banovine, dodajući kako zahvaljuje i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Podgorača i Stipanovaca koji su ustupili svoja vozila.

Ove slatke, ljudske donacije dostavljene su na područje Banovine već u poslijepodnevnim satima.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • škorpion1980 02.01.2021.

    Baš me zanima da li su došli u prave ruke

  • sabina11 01.01.2021.

    Što gospoda iz crvenog križa znaju koliko vremena i materijala treba za kolače njima je sve na gotovs spremno samo se posluže..hvala slavonci

  • omniameamecumporto 01.01.2021.

    Ma nemojte opet toliko po Crvenom križu.Teško je tu povući crtu između dozvoljenog i nedozvoljenog, bahatosti u poštenja. Ne možete generalno osuđivati .Da ,i tu se je nakupilo uhljeba i ološa ,ali nisu oni Crveni križ. Tu su uglavnom ljudi velikog srca, koji volontiraju a mi tipkamo po tastaturi. Dajte imena,... oni koji poznaju takve pa neka idu na stup srama a ne generalno po organizaciji,samo sramotite Hrvatsku .Što bi bilo bez Crvenog križa, pokažite nakot ali nemojte blatiti ime i instituciju jer onda neki jedva čekaju da napišu senzacije kako u Hrvatskoj ništa ne valja ....a valja itekako valja 

Komentiraj...
Vidi sve komentare