To je to što me zanima!

Četvoricu rudara ugušio plin metan, petog zatrpala zemlja

Dva tijela su izvučena iz kritične točke jame, rekao je jedan od rudara. Očekuje se kako će uskoro biti izvučena i ostala tijela. U bolnici se nalazi još samo jedan
Vidi originalni članak

Akcija spašavanja u sklopu koje je jučer spašeno 29 rudara, nastavlja se i danas, javlja Al Jazzera. Sve do jučer petorica su se vodila nestalima, no za vrijeme akcije spašavanja su locirana i njihova tijela. Njihovo izvlačenje očekuje se danas. 

- Dva tijela su izvučena iz kritične točke jame, rekao je za jedan od rudara rudnika Kreka, koji je sudjelovao u izvlačenju tijela nastradalih rudara.

Prema riječima spašenih rudara, jedan je stradao u odronu, a ostale je ugušio metan, piše Dnevni avaz.

- Rudari koje smo izvlačili rekli su nam da su četvorica kolega pala od plina, njih je ugušio metan. Nakon potresa bili su izgubljeni i lutali hodnicima, što je uzrokovalo paniku, a onda smrt. Petoga kolegu, Fejzu Isakovića, koji je radio kao ‘pumpar’ na sistemu za odvodnjavanje podzemnih voda i upumpavanje zraka, zatrpalo je kamenje - rekao je jedan od spasilaca.

Očekuje se kako će uskoro biti izvučena i ostala tijela. Spašeni rudari pregledani su u bolnici i svi su ubrzo pušteni kućama

Prema riječima radnika, prije ovog u zadnjih 20 dana bila su još četiri podrhtavanja tla. Ovo je već treća nesreća u rudniku Raspotočje ove godine.

Bivši rudarski inspektor Ćamil Zaimović rekao je kako bi stradali rudari možda mogli biti spašeni da je rudnik imao svu opremu za spašavanje.

- Da su imali mašinu grabuljar, ti ljudi bi možda bili živi. Izgubilo se dragocjeno vrijeme za spašavanje dok je ona dovezena iz Breze - rekao je inspektor.

Sindikat pomaže obiteljima

- To su najhrabriji ljudi. Kada se dogodila nesreća 1982. godine,dogodio se ogromni preokret i korak prema većoj sigurnosti ove jame i mi se nadamo da će i ova, sadašnja država prepoznati potrebu da se nešto poduzme i promijeni. Mi smo javno poduzeće, vlasništvo države i očekujemo da će nešto uraditi po tom pitanju sigurnosti u jami. Smatramo da uprava ne može mnogo promijeniti, izjavio je sindikalist Oruč. 

Sindikati trenutno rade na pomoći obiteljima ozlijeđenih i poginulih rudara. 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • ajde u pm 06.09.2014.

    počivali u miru,sućut obiteljima

  • malo srce 06.09.2014.

    Jadni ljudi.

  • 06.09.2014.

    - neka dragi Bog dade mir i spokoj njihovim dušama,a njihovim obiteljima snage za zemaljski život do dana kada će se u nebeskom kraljestvu ponovo naći sa svojim voljenima jer zemaljski život je kratak,suzna dolina kojom treba proći do vijećnosti

Komentiraj...
Vidi sve komentare