To je to što me zanima!

Životinja koja šeće Zagrebom: 'Barsku nutriju nemojte dirati, znaju gristi ali nisu agresivne'

Ovom glodavcu, koji inače obitava uz obližnje potoke, 'društvo' nekad prate ribiči. Njima prilaze zbog hrane, ali savjetuje se da ih se ipak ne dira. Iako nisu agresivne, divlje su životinje i teško ih je pripitomiti
Vidi originalni članak

Društvene mreže je ovih dana zapalila snimka velike životinje koja prelazi cestu preko pješačkog prijelaza u zagrebačkom nasljelju Vrapče. Iako su mnogi tvrdili da je riječ o ogromnom štakoru, riječ je ipak o barskoj nutriji. 

Ovom glodavcu, koji inače obitava uz obližnje potoke, 'društvo' nekad prate ribiči. Njima prilaze zbog hrane, ali savjetuje se da ih se ipak ne dira. Iako nisu agresivne, divlje su životinje i teško ih je pripitomiti. 

- Nepovjerljive su, no nisu agresivne. Nemojte ih dirati jer znaju ugristi. Ipak, ne treba ih se bojati, rekao nam je Damir Skok - direktor zagrebačkog Zoološkog vrta u Zagrebu. 

Inače narastu do oko 60 centimetara, a teže pet do deset kilograma. U prirodi žive oko šest godina, dok u ZOO-u dožive i do deset.

'Domaćini' su za Južnu Ameriku, dok su u Europi široko rasprostranjene te su invazivna vrsta. Biljojedi su, tako i da vas ugrizu, preživjet ćete. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • vjesalica 16.12.2020.

    Da li su jestive????

  • 15.12.2020.

    Puna ih je Savica.

  • Smoke_on_the_Water 15.12.2020.

    Bizamski štakor ili ondatra. Na prvi pogled ružna životinja ali mi je ipak jako drago kad je vidim uz obalu Drave. Prije nekoliko godina pojavili su se čak i dabrovi što znači da se priroda oporavlja.  

Komentiraj...
Vidi sve komentare