To je to što me zanima!

Zlostavljani muškarac tuži papu Benedikta i Vatikan

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Amerikanac želi da crkva objavi imena svećenika koji su prijavljeni zbog zlostavljanja djece. U tužbi spominje papu Benedikta XVI. i još dva kardinala
Vidi originalni članak

Muškarac iz američkog Illinoisa, čiji identitet nije objavljen, podigao je tužbu protiv pape i Vatikana zbog seksualnog zlostavljanja djece u školi za gluhe. Tvrdi da ga je zlostavljao otac Lawrence Murphy kojeg su sumnjičili da je tijekom 20 godina zlostavljao 200-tinjak gluhe djece. Crkveni proces protiv njega počeo je nakon što je Vatikan dobio pismo njegova biskupa 1996. godine, no nije završeno sve do Murphyjeve smrti 1998. Zlostavljani muškarac tužbom, u kojoj spominje papu i dva kardinala, zahtjeva da Crkva objavi imena tisuća svećenika koji su optuženi za zlostavljanje.
- Znate li da ste mi uništili život. Bog vas mora kazniti i poslati u pakao da tamo ostanete zauvijek - napisao je 1995. godine tadašnjem vatikanskom državnom tajniku Angelu Sodanu zatraživši Murphyjevu ekskomunikaciju. Vatikan mu nikada nije odgovorio na to ni na još jedno pismo koje je poslao. Papa Benedikt u to je vrijeme bio na čelu Kongregacije za nauk vjere koja je znala za sve optužbe. Odvjetnik Jeff Anderson tvrdi da njegov klijent ne želi novac. Vatikan je odbio komentirati tužbu.

BISKUP PODNIO OSTAVKU ZBOG ZLOSTAVLJANJA DJECE
Papin blizak prijatelj i suradnik, njemački biskup Walter Mixa (68), ponudio je ostavku zbog optužbi da je zlostavljao djecu. Tjednima je negirao optužbe, no kasnije je priznao da ih je 'možda' udarao dok je bio svećenik. Neke od njegovih žrtava ispričale su da ih je udarao u lice svom snagom, te ih tukao po goloj koži vičući 'sotona je u vama i moram ju istjerati'.
- Molim oprost svih prema kojima sam možda bio nepravedan i kojima sam nanio bol - napisao je u pismu papi i dodao da će surađivati u istrazi. Sumnjiče ga i za financijske malverzacije u domu za djecu koji je vodio, no ne za seksualna zlostavljanja.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • damok 23.04.2010.

    rijetki su oni bez grijeha.... a u crkvi takih uopće nema.

  • Huck 23.04.2010.

    Svećenici su samo obični ljudi od krvi i mesa sa svim ljudskim vrlinama i još više porocima! Dobar dio \"zalutao\" u biranju poziva ne svojom iskrenom odlukom! Jedni rade svoj posao predano i odano a drugi koriste samo materijalne i tjelesne blagodati svog poziva. Crkva je samo ustanova , kao svaka druga , a nju čine upravo njeni djelatnici - svećenici! Njena moralna vrijednost ovisi o tome koji svećenici u njoj prevladavaju. Prema priloženim aferama nije teško utvrditi stanje u njoj...

  • marin.0202 23.04.2010.

    Uvjek sam govorio da ce taj papa unistiti katolicku crkvu,sam vrag je unjemu. A di nam je nas pravi Papa Ivan bog neka ga cuva za sva vremena jer da je on na celu crkve vec bi to rjesio a ne ovaj .

Komentiraj...
Vidi sve komentare