To je to što me zanima!

Svi oni čija vozila onečišćuju više, plaćat će veću naknadu

Kod stare naknade za okoliš na vozila na motorni pogon nije se vodilo računa o emisijama CO2. U novom sustavu vodit će se računa o emisiji i kilometraži vozila
Vidi originalni članak

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog  uredbe o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon.

Posebna naknada za okoliš do sada se obračunavala prema kategoriji vozila, vrsti motora i pogonskom gorivu, radnom obujmu ili snazi motora, te starosti samog vozila, bez izravnog uzimanja u obzir emisije ugljičnog dioksida ili kilometraže.  Primjerice, naknada za osobne automobile je prema starom obračunu iznosila 80 kuna.

Novi obračun je pravedniji jer će temeljiti na emisiji ugljičnog dioksida i broju prijeđenih kilometara.

- Prema novom obračunu, 52 posto vlasnika osobnih vozila plaćat će manje nego do sada. Ovo je jedna od mjera kojom se kupce usmjerava prema štedljivijim vozilima - objasnio je Zmajlović.

Detalje uredbe pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 175

  • crazy mind 26.09.2014.

    slijedeci porez biti ce uvodenje poreza na "nesretnost". koga god da organi reda uhvate da na mjestu dostupnom bilo cijem pogledu nemaju smjesak srece na licu placati ce godisnji porez. ovo je jedan od "velikih" koraka nase vlade prema ostvarenju sna "hrvatska zemlja sretnih ljudi"

  • pijevac 26.09.2014.

    predlažem vladi da od nove godine i u vladi i u saboru plaća ne bude veća od 5.000 kuna i naviše će uštedjeti novaca do kraja mandata...

  • Vuk 107 brigada Valpovo 26.09.2014.

    Harać ljudi harać i na zrak

Komentiraj...
Vidi sve komentare