To je to što me zanima!

Znalci iz Sarajeva otkrivaju istinu o kultnom specijalitetu

Legenda o ćevapima: Poznati Sarajlije otkrivaju gdje se peku najbolji ćevapi na Balkanu, tko čuva tajne recepture već stoljećima i zašto one nikad nisu otkrivene...
Vidi originalni članak

Iako Sarajevo ima stotine ćevabdžinica, znalci će vam reći da je njihovo carstvo na sjevernoj obali rijeke Miljacke u glavnoj turističkoj atrakciji grada - Baščaršiji.

Iznad stoljetnih zdanja povijesnog i kulturnog centra dižu se oblaci dima što i sitom otvara apetit i uvijek prvo pitanje upućeno strancu glasi: "Jesi li prob’o ćevape?". 

To su jelo Turci donijeli u Bosnu u 16. stoljeću, iako je ono tada bilo drukčije od ćevapa koje danas poznajemo. Navodno potječe iz Perzije koju su Osmanlije osvojili 1514. godine. Podjednako je popularno u svim zemljama nekadašnjeg Osmanskog Carstva na Balkanu, a Bosna i Srbija su ga proglasili nacionalnim specijalitetom, a i Rumunjska ga svojata. Ipak onaj sarajevski ćevap (tur. kebab "na komadiće izrezano meso" ili "nasjeckano meso") nekako je najpoznatiji. 

Ljudi s kojima smo razgovarali nastojali su nam otkriti u čemu je caka. Isticali su da jedino gazde u Sarajevu poznaju drevni recept koji im daje tako sočan okus, pa i sarajevsku vodu u kojoj se pere meso, ali i domišljat marketing.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 79

  • vidicemo 04.06.2013.

    Najbolji Cevapi su u LIDLu.

  • user_274148 04.06.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Ovo vam je treća teška opomena u posljednjih tjedan dana te smo zbog toga blokirali vaš korisnički račun na rok od tjedan dana. Bit će vam ponovno dostupan za 7 dana.

  • Kaj buljiš_1 04.06.2013.

    Ja mislim da su najbolji čevapi besplatni čevapi nema nigdje al je ljepo za čuti

Komentiraj...
Vidi sve komentare