To je to što me zanima!

Znanstvenici stvorili umjetni ljudski embrij bez korištenja sperme, jajašca ili maternice

Modeli embrija mogli bi pomoći znanstvenicima da jasnije objasne kako nastaju različite vrste stanica, da svjedoče o najranijim koracima u izgradnji tjelesnih organa ili da razumiju nasljedne ili genetske bolesti
Vidi originalni članak

Znanstvenici su uzgojili entitet koji nalikuje ranom ljudskom embriju, bez korištenja sperme, jajašca ili maternice, piše BBC.

Navode kako je embrij napravljen korištenjem matičnih stanica te izgleda kao školski primjer pravog 14-dnevnog embrija. Čak je oslobađao hormone koji su test na trudnoću pokazali pozitivnim u laboratoriju.

Ambicija ovakvog modela embrija je da pruži etički način razumijevanja najranijih trenutaka naših života. Istraživanje embrija je zakonski, etički i tehnički bremenito, ali su znanstvenici stvorili brzo razvijajuće polje koje oponaša prirodni razvoj embrija.

STANDARDI LJEPOTE Znanstvenici tvrde - privlačnost je zarazna: Evo što to zapravo znači i kako se može iskoristiti

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature, izraelski tim opisuje kao prvi "potpuni" model embrija za oponašanje svih ključnih struktura koje se pojavljuju u ranom embriju.

- Ovo je stvarno udžbenička slika ljudskog embrija starog dva tjedna - kaže profesorica Hanna, što dosada još nije učinjeno.

Umjesto spermija i jajašca, početni materijal bile su naivne matične stanice – reprogramirane da dobiju potencijal da postanu bilo koja vrsta tkiva u tijelu. Zatim su korištene kemikalije kako bi se te matične stanice pretvorile u četiri vrste stanica koje se nalaze u najranijim fazama ljudskog embrija:

DJECA IMAJU ČUDNE KOSTI VIDEO Obitelj hoda na sve četiri, znanstvenici šokirani: 'Pa oni uopće ne bi trebali postojati!'

- stanice epiblasta, koje postaju pravi embrij (ili fetus)
- stanice trofoblasta, koje postaju placenta
- stanice hipoblasta, koje postaju potporna žumanjčana vrećica
- ekstraembrionalne stanice mezoderma

Ukupno 120 ovih stanica pomiješano je u točno određenom omjeru, a na znanstvenicima je potom da samo promatraju njegov razvoj. Modeli embrija mogli bi pomoći znanstvenicima da jasnije objasne kako nastaju različite vrste stanica, da svjedoče o najranijim koracima u izgradnji tjelesnih organa ili da razumiju nasljedne ili genetske bolesti, piše BBC.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ivozecknezevic 07.09.2023.

    Nazvali su ljudski embrij , čista laž . Ako se ne koriste stanice ljudskog genoma iz spermija, ne može biti ljudsko. Igraju se bogova , tko preživi pričati će.

  • Ssssssssss 06.09.2023.

    Jadno da jadnije nr moze

  • Chani Kynes 06.09.2023.

    Oni video uratci ženskih i muških spolovila i zadnjica, su već viđeni, tako da se nisam šokirala. Ako te raduje, samo nastavi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare