To je to što me zanima!

Zračni jastuci spašavaju brod koji tone od havarije

Izumitelj Rino Zaharija (47) kaže kako s njegovim Bokorinom niti jedan brod neće potonuti. Dodaje da će opravdati svu muku, ako spasi ijedan život
Vidi originalni članak

Ni divovski Titanic s mojim Bokorinom ne bi potonuo, tvrdi Rino Zaharija (47), elektrotehničar iz Žminja. Istranin je izumio uređaj za sprječavanje potonuća plovila nakon oštećenja ili havarije.
- Ideju u glavi imam više od 20 godina. To je toliko jednostavno pa se čudim da svijet to još nije izumio. Uređaj je sačinjen od sustava za napuhivanje i gumenih zračnih jastuka, koji se montiraju oko plovila na mjestu postojećih bokobrana ili u nivou tzv. vodene linije. U slučaju prodiranja vode u plovilo u zračne jastuke se upuhuje komprimirani zrak. Jastuci osiguravaju da brod ispunjen vodom pluta. Moj Bokorino ponajprije spašava živote i skupe brodove od potonuća - pojašnjava Zaharija i tvrdi da s njegovim izumom niti jedan brod ne može potonuti. Uređaj je zainteresirao stručnjake diljem svijeta. Lani je na međunarodnim sajmovima inovacija u Kuala Lumpuru i Budimpešti nagrađen zlatnim medaljama, a u Ženevi srebrnom.
- Ako ikada moj izum spasi ijedan život, opravdat će svu moju uloženu muku - kaže Rino Zaharija, koji se nada da će izum biti sastavni dio svakog plovila.
Patent je zaštitio u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, a u izum je uložio znatan novac. Samo za međunarodnu prijavu patenta izdvojio je 25.000 kuna.


LAKO SE MONTIRA NA SVAKI BROD
Uređaj koji sprečava brod od potonuća sačinjen je od sustava za napuhivanje i gumenih zračnih jastuka, koji se montiraju oko broda. Zaharija je zaštitio izum, a u tome su mu pomogli inovatori iz Istre i Ministarstvo gospodarstva.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • cigo 08.03.2010.

    ...pa jesi li ti normalan covjek?!...kakvi to ogromni zracni jastuci moraju biti da brod, od mozda cak nekoliko stotina tisuca tona, spasi od potonuca, kad voda krene u njegovu unutrasnjost?...pomoglo bi jedino camcu kao sto je i taj tvoj na bonazi.

  • Plavi_92 08.03.2010.

    rino,ajd molim te isplovi s tom škatuljicom na otvoreno more, na struje i jake vjetrove da vidim kako bi se tvoj izum nosio s time. pa rastrgalo bi te kao pas masnu krpu.

  • amex 08.03.2010.

    Mnogi ovdje pišu sa podsmjehom, a neznaju da su hrvatski inovatori jedni od najuspješnijih u svijetu....

Komentiraj...
Vidi sve komentare