To je to što me zanima!

Žunić uz posao u APN-u imao i tvrtku koja posluje s državom

Čim je Krešimir Žunić (HDZ), kao zamjenik ravnatelja APN-a, osnovao s partnerom tvrtku Orca grupa, ona je odmah počela poslovati s državom. U dvije godine ured koji vodi HDZ-ovac isplatio im je 743.000 kuna
Vidi originalni članak

Krešimir Žunić, v.d. ravnatelja državne agencije APN koji je od iste te Agencije sa sinom kupio stan iz programa POS-a imao je kao zamjenik ravnatelja i privatnu tvrtku koja je poslovala s državom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

HDZ-ov Žunić će danas biti smijenjen s mjesta vršitelja dužnosti ravnatelja nakon samo dva mjeseca nakon otkrića RTL-a da je kupio sa sinom stan od 53 četvorna metra za 52.000 eura. Zašto Žunić smatra da je sve čisto, te zašto spava u dvorištu kad iznajmljuje svoj stan Lovri Kuščeviću, možete pročitati ovdje.

ŠEF APN-A: 'NIŠTA NISAM KRIV' 'Kupio sam POS-ov stan, zbog Kuščevića spavam u dvorištu'

Međutim, sada otkrivamo i novi detalj. U ožujku 2018. godine Žunić osniva tvrtku Orca Grupa s partnerom Petrom Trebotićem. Žunić je u to vrijeme zamjenik ravnatelja APN-a. Tvrtka je registrirana za niz djelatnosti, od kupnje i prodaje robe, usluge hrane i pića, pa do usluga turističkog ronjenja ili opskrbe energijom. Dakle, za sve i svašta, a među ostalim i usluge informacijskog društva.

Prema službenim podacima državne riznice, odmah, iste godine, iz proračuna im je isplaćeno 457.800 kuna. Njihove usluge je platio Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva koje vodi HDZ-ov Bernard Gršić. Po podacima servisa Poslovna Hrvatska, to je praktički jedini prihod tvrtke u toj godini. Od nekih drugih usluga na tržištu su ostvarili tek manje od 8000 kuna. Dobit koja je ostala Žuniću i partneru od tog posla je čistih 88.000 kuna. Prošle godine, tvrtka je od istog ureda za razvoj digitalnog društva dobila poslove vrijedne još 284.875 kuna. Dakle, ukupno je tvrtki Orca grupa u dvije godine isplaćeno skoro 743.000 kuna. Detalji što su točno isporučili nisu dostupni.

SLUČAJ APN-OVOG DIREKTORA Štromar: Smijenit ću Žunića, to ne možemo nikako tolerirati

Orca grupa je inače imala sjedište u Maksimirskoj, na adresi Žunićeva stana koji iznajmljuje Lovri Kuščeviću. Kada je Žunić kupio POS-ov stan u Zadru, promijenjena je i adresa tvrtke na tu adresu.

U prosincu je Žunić prestao biti suvlasnik tvrtke nakon što je imenovan za ravnatelja APN-a. Zakon,koliko god apsurdno zvučalo, dopušta da kao zamjenik ima tvrtku jer tada nije dužnosnik, a zato formalno i nije u sukobu interesa što je kupio POS-ov stan. Kada je postao ravnatelj, Žunić izlazi iz tvrtke. Sada je jedini vlasnik i direktor Petar Trebotić. I jučer smo snimili kako je na kasliću za poštu na njegovu POS-ovu stanu ime tvrtke.

- Ne bih komentirao ništa vezano za pravnu osobu u kojoj više nisam direktor i nemam nikakva upravljačka prava. Kao zamjenik ravnatelja sam mogao imati tvrtku – kratko nam je porukom odgovorio Žunić.

Idi na 24sata

Komentari 79

  • 31.01.2020.

    Pa i predsjednik sabora ima tvrtku koja isključivo posluje s državom,ali on je prenio upravljačka prava na drugu osobu,i sve je po zakonu,i to je to

  • 31.01.2020.

    Država koja razbojnicima pravi spomenike, daje mirovine i sve moguće beneficije + svakodnevni hvalospjevi - tipa stvoritelji, da nije njih mi ne bismo ni ...bla,bla,bla..... Što očekivati od te države i njenih građana, građana kojima je to u redu i koji za to glasaju???

  • 31.01.2020.

    Velik broj onih koji su bili i jesu čelni ljudi pojedinih resora, društava posjeduju firme na svoje ime, rodbinu, ženu, bivšu ženu... i posluju s tim istim strukturama, društvima ili preko neke druge tvrtke ili direktno ( nemaju se čega bojati u HR). Danas npr. visoki dužnosnik, sutra tajkun koji ne zna što će s novcem pa kupuje, gradi,.... U državi kola ogroman novac i velik dio ga odlazi na poslove koji nisu potrebni, već su fiktivni i rade se zbog toga da netko zaradi, a ne zbog toga što je to potrebno. Kod nas je zakon džungle. Ekipe se dogovaraju što i kako će izvući iz sredina koje imaju novac. Ovo je kap u moru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare