To je to što me zanima!

Preživjeti otkaz: Naoružaj se optimizmom i nađi svoju strast

Svako zlo za neko dobro: Vrijeme nakon otkaza iskoristite za psihički odmor, zdravstvene preglede, ali i promišljanje što doista želite raditi u budućnosti
Vidi originalni članak

Prvih mjesec dana nakon otkaza najčešće su ispunjeni strahom i tjeskobom, no u tom je razdoblju najvažnije dati si vremena za psihički oporavak od šoka, savjetuje A. de Bonvoisin u knjizi “Prvih 30 dana - Vodič za lakše prihvaćanje životnih promjena”.  

Iskoristite to vrijeme da se konačno odmorite, naspavate i riješite sve što niste stigli dok ste bili zaposleni. To znači da biste trebali obaviti sistematski pregled koji ste dugo odgađali te popraviti prehrambene navike. Samo tako ćete imati dovoljno energije za potragu za novim poslom. Također, koliko god to bilo teško, važno je imati pozitivan stav nakon gubitka posla.

- Pripisujem svoj uspjeh i svojem neuspjehu - rekla je J. K. Rowling, slavna književnica koja je dobila otkaz radeći kao tajnica. Uhvatili su je kako piše “Harryja”, kojem se potpuno posvetila upravo nakon otkaza. Baš poput spisateljice, otkaz pokušajte gledati kao novu priliku da pronađete posao koji ćete zaista voljeti. Osim toga, prestanite okrivljavati sebe ili druge za ono što se dogodilo, radije poradite na vještinama i znanjima koji će vam donijeti bolji posao.

Korak po korak do oporavka i novog posla 

Samopuzdanje je najvažnije

Vi ste mnogo hrabriji, pametniji i otporniji nego što mislite. Tek kad u to povjerujete, lakše ćete se pomiriti s trenutačnom situacijom. 

Klonite se pesimista koji vas vuku ‘dolje’

Okružite se pozitivnim ljudima, a ne onima koji su vječne žrtve i pesimisti. Oni samo ubijaju nadu.

Razmislite koje su vam životne strasti 

Vrijeme nakon otkaza iskoristite i za to da razmislite što biste doista željeli raditi u životu te napravite plan kako doći do cilja. 

Pokažite da ste upućeniji nego drugi

Prije nego što počnete pisati molbe za tvrtke koje vas najviše zanimaju, prvo ih dobro proučite pa taj svoj interes i iskažite u molbi za posao.

Važan je i ‘imidž’ na Facebooku

Profili na društvenim stranicama ne bi vam smjeli biti uteg pa dobro provjerite što ste na njima objavili. 

Svako je radno iskustvo dobro

Prvi posao koji vam se ponudi nakon otkaza možda neće biti najidealniji, ali ga prihvatite zato što je to stuba prema još boljem.  

Idi na 24sata

Komentari 11

  • tatoo-lady 15.10.2012.

    hahahaha nakon ovog članka ne znam da li bi se smijala ili plakala a plaću će mi dragi Bog dati jel dok se ja psihički odmaram i trošim ostatak plaće na naše zdravstvo i usput razmišljam što bih u životu radila.......pljuc,pljuc na onog tko je pisao tako pametan članak!

  • targus 15.10.2012.

    ne želim da ovo zvuči prepotentno,uvijek sam na poslu dokazao da sam sposoban.Međutim ...dobio sam otkaz nako 3 mjeseca rada, da bi tjedan dana nakon otkaza otvorio firmu koja i dan danas posluje, a da ironija bude veća, sad sam najveći konkurent bivšoj firmi, a ponekad za njih odradim i njihove poslove. Stoga, ...mada je danas teže pokrenuti firmu nego 2002, možda nekome dam snagu da vidi da se može biti i sam svoj gazda...Probajte!!

  • Calimero_2 15.10.2012.

    nisam ja te sreće. Prije bum odapel na radnom mjestu bez naknade za prijevoz do groblja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare