To je to što me zanima!

Kupovni sladoledi: Čokolade je malo, vanilije skoro ni nema

Četiri su kategorije sladoleda. Smrznuti aromatizirani desert je najniža, a slijede “obični”, mliječni te krem sladoledi. Istražili smo sastav obiteljskih pakiranja slastica
Vidi originalni članak

U pet sladoleda čiji smo sastav analizirali, okus vanilije dobiven je isključivo dodavanjem aroma, a čokolade je u njima vrlo malo, u nekima samo jedan posto. Ostalo su također arome. Najviše čokolade, tri posto, ima sladoled iz Mercatora, ali samo u dijelu koji je od čokolade. To znači da je u ukupnom sladoledu ima 1,5 posto. Najkremastiji sladoled je Krem sladoled od Leda i to zato što jedini sadržava vrhnje. Porcija ovog sladoleda ima više hranjivih tvari, ali i kalorija. 

Inače, sladoled je fina emulzija vode iz mlijeka, šlaga i voća te krute tvari iz šećera, mliječnih ili biljnih masnoća i drugih dodataka. Razlikujemo mliječni sladoled, krem sladoled i sladoled.

Mliječni sladoled je proizvod koji sadrži najmanje 2,5 posto mliječne masti, a krem sladoled mora imati najmanje 5 posto. Mliječni i krem sladoledi ne smiju sadržavati biljnu mast i biljne bjelančevine, a “običan” sladoled to smije. Neke deserte ovog tipa kupujemo i pod nazivom “smrznuti aromatizirani desert”, a riječ je o proizvodima koji sadrže vodu, šećere, arome i druge sastojke, dakle imaju manje hranjivih sastojaka

Samim time imaju i manje kalorija pa su bolji izbor od krem sladoleda ako pazite na liniju. S druge strane, krem sladoledi imaju više vitamina i minerala jer sadrže mlijeko i vrhnje. Šećer je važan dio suhe tvari sladoleda, jer osim što daje slatkoću, punoću i pojačava aromu, snižava mu točku ledišta. Mliječne masnoće, koje dolaze od mlijeka, vrhnja i maslaca, ili biljne, koje se dobivaju od kokosova i suncokretova ulja te margarina, jedan su od osnovnih sastojaka sladoleda. Što je njihov udio zastupljeniji, to je okus sladoleda kremastiji i bogatiji. Zato sladoledi s više mliječne masti nose naziv “krem”. 

Treba znati i da imaju od 150 do 250 kalorija na 100 grama sladoleda. Koliko se pet sladoleda iz naše tablice razlikuju po kvaliteti, govori i njihova cijena. Primjerice, i Krem sladoled i Twice proizvodi Ledo, ali je Krem sladoled dva i pol puta skuplji, a i količinski ga ima nešto manje. Zaključak je da, ako želite pojesti vrlo kvalitetan sladoled, najbolje vam je da ga napravite sami

Umjesto arome u njemu ćete imati pravu čokoladu, pravu vaniliju, svježe voće... Istodobno ćete izbjeći mnoštvo nezdravih dodataka. Inače, prvi sladoled napravili su od voća i leda Kinezi još prije 3000 godina. U Europu je recept u 16. stoljeću donio Marko Polo.

Ima biljnih masti, ali i mliječnih koje su bolje za organizam

U Mercatorovu sladoledu glavni izvor masti je kokosovo ulje, ali ima i mliječnog maslaca. Boje su prirodne. U tamnijoj polovici sladoleda čokolade ima tri posto. Cijena: 11,99 kn (1000 ml)

Zaslađen je šećerom i jeftinim sirupom, malo kakaa, ali bojila nema

Osnovni sastojak Twicea je voda, ali to znači da ima i manje kalorija od sladoleda s više masti. Sadrži i kakao u čokoladnom dijelu i to u količini od 1,5 posto. Cijena: 9,99 kn (100 ml)

Ovaj aromatizirani desert sadrži kakao, ali ne piše koliko ga je

Količina kakaa u čokoladnom dijelu Delta sladoleda nije navedena. Ima veliki udio vode što znači da ima manje kalcija i vitamina od ostalih. Sadrži i biljne masti. Ocjena: 8,99 kn (1000 ml)

Jaku boju vaniliji daje karoten koji je antioksidans

I u sladoledu iz Plodina voda je na prvome mjestu. Kokosovo ulje je glavni izvor masti, a mliječnih masti nema. Uz arome čokolade ima i kakaa, ali ne piše koliko. Cijena: 7,99 kn (1000 ml)

Krem sladoled sadrži i mlijeko i vrhnje, prah kakaa i čokoladu

Ledov krem sladoled sadržava mlijeko i vrhnje, a samim time i više kalcija, proteina i vitamina. Ima jedan posto kakaa smanjene masti i 1,5 posto čokolade. Cijena: 24,99 kn (900 ml)

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Sunce malo_1 27.08.2014.

    Kad bismo mi znali što sve jedemo u kupovnim stvarima, ili bolje rečeno, što ne jedemo a mislimo da jedemo... malo bi ljudi više cijenili domaću proizvodnju!

  • Jeeleenaayy 26.08.2014.

    Stvarno? Baš sam pomislio kako su svi ti okusi dobiveni od pravog voća. Arome, dodaci? Ne mogu vjerovati.

  • o-o 25.08.2014.

    salicu bilo kojeg smrznutog voca (jagode, maline, visnje, borovnice...) treba smiksati s komadicem limuna i jednom bananom. za prste polizati! ili, smrznuti oguljenu bananu, pa je smiksati sa 1-2 zlice kakaa :p

Komentiraj...
Vidi sve komentare