Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Kupovni sladoledi: Čokolade je malo, vanilije skoro ni nema

Kupovni sladoledi: Čokolade je malo, vanilije skoro ni nema
6

Četiri su kategorije sladoleda. Smrznuti aromatizirani desert je najniža, a slijede “obični”, mliječni te krem sladoledi. Istražili smo sastav obiteljskih pakiranja slastica

VIDEO

U pet sladoleda čiji smo sastav analizirali, okus vanilije dobiven je isključivo dodavanjem aroma, a čokolade je u njima vrlo malo, u nekima samo jedan posto. Ostalo su također arome. Najviše čokolade, tri posto, ima sladoled iz Mercatora, ali samo u dijelu koji je od čokolade. To znači da je u ukupnom sladoledu ima 1,5 posto. Najkremastiji sladoled je Krem sladoled od Leda i to zato što jedini sadržava vrhnje. Porcija ovog sladoleda ima više hranjivih tvari, ali i kalorija. 

Inače, sladoled je fina emulzija vode iz mlijeka, šlaga i voća te krute tvari iz šećera, mliječnih ili biljnih masnoća i drugih dodataka. Razlikujemo mliječni sladoled, krem sladoled i sladoled.

Mliječni sladoled je proizvod koji sadrži najmanje 2,5 posto mliječne masti, a krem sladoled mora imati najmanje 5 posto. Mliječni i krem sladoledi ne smiju sadržavati biljnu mast i biljne bjelančevine, a “običan” sladoled to smije. Neke deserte ovog tipa kupujemo i pod nazivom “smrznuti aromatizirani desert”, a riječ je o proizvodima koji sadrže vodu, šećere, arome i druge sastojke, dakle imaju manje hranjivih sastojaka

Samim time imaju i manje kalorija pa su bolji izbor od krem sladoleda ako pazite na liniju. S druge strane, krem sladoledi imaju više vitamina i minerala jer sadrže mlijeko i vrhnje. Šećer je važan dio suhe tvari sladoleda, jer osim što daje slatkoću, punoću i pojačava aromu, snižava mu točku ledišta. Mliječne masnoće, koje dolaze od mlijeka, vrhnja i maslaca, ili biljne, koje se dobivaju od kokosova i suncokretova ulja te margarina, jedan su od osnovnih sastojaka sladoleda. Što je njihov udio zastupljeniji, to je okus sladoleda kremastiji i bogatiji. Zato sladoledi s više mliječne masti nose naziv “krem”. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Treba znati i da imaju od 150 do 250 kalorija na 100 grama sladoleda. Koliko se pet sladoleda iz naše tablice razlikuju po kvaliteti, govori i njihova cijena. Primjerice, i Krem sladoled i Twice proizvodi Ledo, ali je Krem sladoled dva i pol puta skuplji, a i količinski ga ima nešto manje. Zaključak je da, ako želite pojesti vrlo kvalitetan sladoled, najbolje vam je da ga napravite sami

Umjesto arome u njemu ćete imati pravu čokoladu, pravu vaniliju, svježe voće... Istodobno ćete izbjeći mnoštvo nezdravih dodataka. Inače, prvi sladoled napravili su od voća i leda Kinezi još prije 3000 godina. U Europu je recept u 16. stoljeću donio Marko Polo.

Ima biljnih masti, ali i mliječnih koje su bolje za organizam

U Mercatorovu sladoledu glavni izvor masti je kokosovo ulje, ali ima i mliječnog maslaca. Boje su prirodne. U tamnijoj polovici sladoleda čokolade ima tri posto. Cijena: 11,99 kn (1000 ml)

Zaslađen je šećerom i jeftinim sirupom, malo kakaa, ali bojila nema

Osnovni sastojak Twicea je voda, ali to znači da ima i manje kalorija od sladoleda s više masti. Sadrži i kakao u čokoladnom dijelu i to u količini od 1,5 posto. Cijena: 9,99 kn (100 ml)

Ovaj aromatizirani desert sadrži kakao, ali ne piše koliko ga je

Količina kakaa u čokoladnom dijelu Delta sladoleda nije navedena. Ima veliki udio vode što znači da ima manje kalcija i vitamina od ostalih. Sadrži i biljne masti. Ocjena: 8,99 kn (1000 ml)

Jaku boju vaniliji daje karoten koji je antioksidans

I u sladoledu iz Plodina voda je na prvome mjestu. Kokosovo ulje je glavni izvor masti, a mliječnih masti nema. Uz arome čokolade ima i kakaa, ali ne piše koliko. Cijena: 7,99 kn (1000 ml)

Krem sladoled sadrži i mlijeko i vrhnje, prah kakaa i čokoladu

Ledov krem sladoled sadržava mlijeko i vrhnje, a samim time i više kalcija, proteina i vitamina. Ima jedan posto kakaa smanjene masti i 1,5 posto čokolade. Cijena: 24,99 kn (900 ml)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang