To je to što me zanima!

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Južna Istra

Od zamamne prirode rta Kamenjak, preko razigrane medulinske rivijere i povijesnih znamenitosti Pule do skrivenih tajni Vodnjana i Barbana, oduševljava nevjerojatna raznolikost prirodnih ljepota i bogate baštine Južne Istre
Vidi originalni članak

Novo doba drevnih kultura

Svaki kutak Istre krije neki trag ili priču iz svoje duge prošlosti. Na putovanje kroz vrijeme krećemo u Medulinu, kraj kule starog mlina-vjetrenjače, svojevremeno jedinog takvog na Sredozemlju. Na malenom poluotoku Vižuli čak su dva arheološka nalazišta. Jedno svjedoči o razvijenoj kulturi iz neolitika, a drugo, antički ljetnikovac, priča o nesretnoj sudbini Crispa, nesuđenog nasljednika cara Konstantina Velikog. Kružimo razvedenim Medulinskim zaljevom i preko Pomera dolazimo do omiljenog mjesta daskaša na vjetru, Premanture. Tu je ulaz u Kamenjak, najjužniji dio istarskog poluotoka. Zbog svoje očuvanosti, ljepote i vrijednosti biljnog i životinjskog svijeta, zaštićen je kao značajni krajobraz. Bezbrojne staze čas nas vode do skrivenih šumovitih uvala, čas do impresivnih stijena i špilja uz more. Na livadama pasu istarska goveda, boškarini, a na stjenovitoj obali mogu se vidjeti okamenjene stope dinosaurusa. U Puli ostavljamo bicikl i ulazimo u grad kroz antički Slavoluk Sergijevaca. Na središnjem trgu uz rimski Augustov hram stoji srednjovjekovna palača gradske Vijećnice. U sadašnjost nas vraćaju dizalice brodogradilišta Uljanik. Postale su atrakcija od kad su kao „Svjetleći divovi“ osvijetljene šarenim reflektorima. U unutrašnjosti Južne Istre prolazimo kroz Vodnjan. Gradić s najvišim istarskim zvonikom čuvaju znamenite relikvije vodnjanskih svetaca. Odlazimo i do malenog Barbana čiji živopisni bedemi čuvaju mnoge znamenitosti: čak četiri crkve, gradsku kulu i palaču, ali i glagoljaške grafite kojima su „ukrašene“ vrijedne freske. Obilazak završavamo u Nezakciju, ostacima drevnog histarskog grada. Ovdje su hrabro skončali kralj Epulon i njegov narod Histri, ne želeći se predati Rimljanima. Njihovo junaštvo ostalo je zauvijek živjeti u imenu Istra.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1. Šetnju kroz povijest ulicama i trgovima Pule uz obilazak njenih znamenitosti od antičke Arene do modernih dizalica brodogradilišta.

2. Izlet na Brijune, Nacionalni park koji plijeni ljepotom prirode, ali i dugom, iznimno zanimljivom povijesti.

3. Biciklističku stazu „Medulinska rivijera“ koja povezuje svih sedam mjesta rivijere i vodi na krajnji jug istarskog poluotoka, rt Kamenjak.

4. Obilazak i otkrivanje ljepota i znamenitosti unutrašnjosti Južne Istre, poput vodnjanskih mumija, histarskog Nezakcija ili viteškog Barbana.

5. Uživanje u specijalitetima istarske kuhinje i domaćim vinima u nekoj od brojnih konoba i stancija.

KALENDAR

13-15.11. – 11. dani mladog maslinovog ulja, Vodnjan
14.11. – Pješačenje stazom Sv. Martina, Bičići
14.11. – 12. Veslački duatlon, Medulin
3.12. – 21. Sa(n)jam knjige u Istri, Pula
5.12. – Eko sajam i Mirisi i okusi Istre, Tržnica Pula
18-24.12. – Božićni sajam kreativnosti, Pula
17-31.12. – Rock Tarata program, Portarata Pula

JESTE LI ZNALI?

Da pulske dizalice, "Svjetleći divovi", imaju sofisticiran sustav daljinskog upravljanja svjetlima i scenografijom i da mogu biti osvijetljeni sa 16 tisuća kombinacija različitih boja?

Da je župna crkva Sv. Blaža u Vodnjanu najveća župna crkva u Istri a njen zvonik, sličan zvoniku bazilike Svetog Marka u Veneciji, je sa svoja 62m najviši istarski zvonik? 

Da je Barban pun glagoljaških grafita, a najpoznatiji je onaj „Ako srce ne moli, zalud jezik flafoli“ (značenje: ako vjera nije iz srca, zalud ponavljamo molitve)? 

Da se Crkva svetog Kuzme i Damjana u Fažani nalazi na najnižoj nadmorskoj  razini u Istri – samo jedan metar?

Da su stari Rimljani bili veliki zaljubljenici u razne igre, a česte velike javne zabave zvali su „Ludi Romani“?

Pronađite inspraciju za vaš savršeni vikend: Slavonija - Podravina

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na:

www.hrvatska365.hr
www.pulainfo.hr
www.medulinriviera.info
www.infofazana.hr
vodnjandignano.com
www.liznjaninfo.hr
www.tzmarcana.com
www.tz-barban.hr


Idi na 24sata