Obavijesti

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Južna Istra

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Južna Istra
32

Od zamamne prirode rta Kamenjak, preko razigrane medulinske rivijere i povijesnih znamenitosti Pule do skrivenih tajni Vodnjana i Barbana, oduševljava nevjerojatna raznolikost prirodnih ljepota i bogate baštine Južne Istre

Novo doba drevnih kultura

Svaki kutak Istre krije neki trag ili priču iz svoje duge prošlosti. Na putovanje kroz vrijeme krećemo u Medulinu, kraj kule starog mlina-vjetrenjače, svojevremeno jedinog takvog na Sredozemlju. Na malenom poluotoku Vižuli čak su dva arheološka nalazišta. Jedno svjedoči o razvijenoj kulturi iz neolitika, a drugo, antički ljetnikovac, priča o nesretnoj sudbini Crispa, nesuđenog nasljednika cara Konstantina Velikog. Kružimo razvedenim Medulinskim zaljevom i preko Pomera dolazimo do omiljenog mjesta daskaša na vjetru, Premanture. Tu je ulaz u Kamenjak, najjužniji dio istarskog poluotoka. Zbog svoje očuvanosti, ljepote i vrijednosti biljnog i životinjskog svijeta, zaštićen je kao značajni krajobraz. Bezbrojne staze čas nas vode do skrivenih šumovitih uvala, čas do impresivnih stijena i špilja uz more. Na livadama pasu istarska goveda, boškarini, a na stjenovitoj obali mogu se vidjeti okamenjene stope dinosaurusa. U Puli ostavljamo bicikl i ulazimo u grad kroz antički Slavoluk Sergijevaca. Na središnjem trgu uz rimski Augustov hram stoji srednjovjekovna palača gradske Vijećnice. U sadašnjost nas vraćaju dizalice brodogradilišta Uljanik. Postale su atrakcija od kad su kao „Svjetleći divovi“ osvijetljene šarenim reflektorima. U unutrašnjosti Južne Istre prolazimo kroz Vodnjan. Gradić s najvišim istarskim zvonikom čuvaju znamenite relikvije vodnjanskih svetaca. Odlazimo i do malenog Barbana čiji živopisni bedemi čuvaju mnoge znamenitosti: čak četiri crkve, gradsku kulu i palaču, ali i glagoljaške grafite kojima su „ukrašene“ vrijedne freske. Obilazak završavamo u Nezakciju, ostacima drevnog histarskog grada. Ovdje su hrabro skončali kralj Epulon i njegov narod Histri, ne želeći se predati Rimljanima. Njihovo junaštvo ostalo je zauvijek živjeti u imenu Istra.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1. Šetnju kroz povijest ulicama i trgovima Pule uz obilazak njenih znamenitosti od antičke Arene do modernih dizalica brodogradilišta.

2. Izlet na Brijune, Nacionalni park koji plijeni ljepotom prirode, ali i dugom, iznimno zanimljivom povijesti.

3. Biciklističku stazu „Medulinska rivijera“ koja povezuje svih sedam mjesta rivijere i vodi na krajnji jug istarskog poluotoka, rt Kamenjak.

4. Obilazak i otkrivanje ljepota i znamenitosti unutrašnjosti Južne Istre, poput vodnjanskih mumija, histarskog Nezakcija ili viteškog Barbana.

5. Uživanje u specijalitetima istarske kuhinje i domaćim vinima u nekoj od brojnih konoba i stancija.

KALENDAR

13-15.11. – 11. dani mladog maslinovog ulja, Vodnjan
14.11. – Pješačenje stazom Sv. Martina, Bičići
14.11. – 12. Veslački duatlon, Medulin
3.12. – 21. Sa(n)jam knjige u Istri, Pula
5.12. – Eko sajam i Mirisi i okusi Istre, Tržnica Pula
18-24.12. – Božićni sajam kreativnosti, Pula
17-31.12. – Rock Tarata program, Portarata Pula

JESTE LI ZNALI?

Da pulske dizalice, "Svjetleći divovi", imaju sofisticiran sustav daljinskog upravljanja svjetlima i scenografijom i da mogu biti osvijetljeni sa 16 tisuća kombinacija različitih boja?

Da je župna crkva Sv. Blaža u Vodnjanu najveća župna crkva u Istri a njen zvonik, sličan zvoniku bazilike Svetog Marka u Veneciji, je sa svoja 62m najviši istarski zvonik? 

Da je Barban pun glagoljaških grafita, a najpoznatiji je onaj „Ako srce ne moli, zalud jezik flafoli“ (značenje: ako vjera nije iz srca, zalud ponavljamo molitve)? 

Da se Crkva svetog Kuzme i Damjana u Fažani nalazi na najnižoj nadmorskoj  razini u Istri – samo jedan metar?

Da su stari Rimljani bili veliki zaljubljenici u razne igre, a česte velike javne zabave zvali su „Ludi Romani“?

Pronađite inspraciju za vaš savršeni vikend: Slavonija - Podravina

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na:

www.hrvatska365.hr
www.pulainfo.hr
www.medulinriviera.info
www.infofazana.hr
vodnjandignano.com
www.liznjaninfo.hr
www.tzmarcana.com
www.tz-barban.hr


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.