Obavijesti

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Slavonija - Podravina

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Slavonija - Podravina
19

Stojimo na vidikovcu na prijevoju Međa na Krndiji. Pogled preko obronaka Krndije i Papuka odlazi prema prostranoj dolini. Nekada je ondje bilo Panonsko more, a danas je to plodna Podravina

Blago presušenog mora

Spuštamo se vijugavom cestom do podnožja Ružica grada. Najveći sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji podignut još u 13. stoljeću bio je i utvrda i grad, dvorac i tvrđava. S ruševnih zidina vidi se cijela Orahovica. Spuštamo se u grad poznat po slavnim sortama vinove loze: silvancu zelenom i frankovki. Ostavljamo ovaj mirni gradić iza sebe i slijedimo brojne planinare i bicikliste uspinjući se u srce Parka prirode Papuk. Prvo glasan šum, zatim svježina i naposljetku impresivna sedrena barijera dovode nas do slapa Skakavac. S visine od preko 30 metara obrušava se u kanjon potoka Kovačica koji nastavlja svoj glasni put prema dolini. Iznad slapa nalazi se slikovito izletište Jankovac, nekadašnji posjed grofa Josipa Jankovića. Papuk je zbog svoje geološke raznolikosti proglašen prvim hrvatskim geoparkom. Jedan od najdojmljivijih i iznimno rijetkih geomorfoloških fenomena nalazi se u Rupnicama kraj Voćina. Tu su vulkanske stijene formirale neobične četvero i šesterokutne stupaste oblike. U Voćinu se nakratko zaustavljamo kod crkve Pohoda Blažene Djevice Marije. Svetište mnogih hodočasnika kroz stoljeća je razarano u ratovima i uvijek ponovno obnavljano. Svoju podravsku pustolovinu nastavljamo u Slatini. Gotovo na samom ulazu u grad nalazi se jezero Javorica. Osim ribičima i rekreativcima ova je akumulacija donijela mir cijelom gradu, štiteći ga od bujičnih voda s Papuka. U Slatini je proizveden prvi hrvatski pjenušac i grad se još od 1885. godine ponosi njegovom proizvodnjom. Stariji i od tog pjenušca jedan je usamljeni stanovnik grada. Slatinski mamutovac iz 1807. godine impresivni je primjerak najvećeg drva na svijetu. U sjeni njegove krošnje u samom središtu grada odmaramo se nakon još jednog savršenog vikenda.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1. Planinarenje ili vožnju biciklom po Parku prirode Papuk uz obilazak izletišta Jankovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Obilazak Geoparka Papuk, zaštićenog područja iznimne geološke raznolikosti, posebno zanimljive na lokalitetu Rupnice kod Voćina.

3. Posjet Orahovici, gradu znamenitih sorta vinove loze, Silvanca zelenog i frankovke te pogled s ruševnih zidina Ružica grada iz 13. stoljeća.

4. Biciklističke staze „Put šarana“ kraj Virovitice ili „Bilogorski biciklistički put“ kod Pitomače koje vode kroz lijepe predjele šumovite Bilogore.

5. Slatinski mamutovac iz 1807. godine, impresivni primjerak najveće vrste drva na svijetu, posađen u samom središtu Slatine.

KALENDAR

13-14.11. – Crtomat, mali festival ilustracije i stripa, Virovitica

21.11. – Noć kazališta, Virovitica

20.12. – 19. Crkvaračko prelo, Orahovica

1-31.12. – Prosinac u Slatini, Slatina

JESTE LI ZNALI?

Da su ruševine Starog Grada na Papuku, u blizini zidina Ružice, velika tajna i izazov povjesničarima budući da se još uvijek ne zna točno vrijeme i svrha njegovog nastanka? Različita tumačenja polaze od teorije da je bio rimski kaštel do one koja ga smatra srednjovjekovnom utvrdom.

Da je akumulacijsko jezero Javorica, omiljena lokacija ribiča i rekreativaca, izgrađeno kao zaštita grada Slatine od poplavnih voda potoka i rječica iznad grada?

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Južna Istra

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na www.hrvatska365.hr


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto