To je to što me zanima!

Bara (75) je hit revije: 'Sad je moda takva, vide im se dlake'

Čipkaricu iz Lepoglave koja je na reviji plela čipku dok su oko nje šetale golišave manekenke začudili su današnji trendovi. Na reviji je, kaže, bila prvi put u životu
Vidi originalni članak

Prvi put sam bila na reviji. Bilo mi je lijepo, ali manekenke su bile previše gole. Sve im se vidjelo. Trebale su biti malo pokrivenije. Lijepo su Slavonke pjevale: ‘Sad je moda takva da im se vidi svaka dlaka’, kaže čipkarica Bara Bačak (75) iz Lepoglave.

Na prvoj večeri Cro-a-Portera na Zagrebačkom velesajmu bila je najstarija sudionica revije. Plela je čipku na reviji brenda Chypka dok su oko nje šetale manekenke. Njenu čipku koristili su u svojoj kolekciji.

POGLEDAJTE VIDEO: Baka Bara na reviji dovršavala rad

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Na pisti sam dovršavala rad koji sam posljednja tri mjeseca plela 15 sati na dan. Kupila ju je ambasadorica iz Amerike. Za nju ću dobiti 500 kuna - kaže Bara. Dodaje da joj se više isplati kad plete za zadrugu jer joj plaćaju 10 kuna po satu. Čipkom se bavi 53 godine.

- Prije cure nisu išle u školu. Nije bilo novaca, morale smo raditi - kaže. Kao 12 godišnja djevojčica vezla je na livadi dok bi čuvala krave. Dobro vidi pa plete i u 76. godini. Udala se s 19 godina za Stjepana (80), koji s njom nije bio na reviji jer teško hoda.

- Prije se cura morala udati do 20. godine jer bi ju nakon toga prozvali starom curom. Plela sam po noći kad bih djecu stavila spavati - kaže Bara, koja ima tri kćeri, šest unuka i četiri praunuka. Lani je dobila nagradu iz Rusije za čipku koju je isplela s motivom ptice. Bari je žao što je danas za njezine radove sve manji interes.

Na suradnju se, kaže, odazvala jer se nada da će time vratiti čipku u modu. Iza brenda Chypka krije se tattoo majstor Nikola Zorotović, poznatiji kao dečko Lane Jurčević. Pjevačica se na reviji nije pojavila, kao ni Tatjana Dragović iako je pistom hodao njezin dečko Vlaho Arbulić.

 

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Pro Et Contra_1 07.04.2016.

    Žalosno je samo to da će baka dobiti 500 kn za 3 mjeseca rada po 15 sati (ako je taj podatak točan), a ove gologuze štrkljavice to zarade za 1 sat pokazivanja cica i guzica.

  • gabriella_1 07.04.2016.

    Nema ti tu bako ni dlake! A nema se kaj ni videti! Osim tebe i tvoje čipke!

  • VIC3148 07.04.2016.

    baka Bara ovo sto su pokazali prekrasno je i zelim Vam jos da puno godina dobro vidite i radite ovu prekrasnu cipku te da mlade obucite ljepoti i poznavanju ovog profinjenog rada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare