To je to što me zanima!

Bliži se 140. godišnjica rođenja Meštrovića: Njegove skulpture izložene u Klovićevim dvorima

Ivan Meštrović bio je mjerna jedinica za pozitivne i negativne konotacije, no ono što ostaje je njegova umjetnička veličina, ocijenila je Barbara Vujanović
Vidi originalni članak

Galerija Klovićevi dvori predstavila je novinarima u utorak, dan uoči otvorenja svog najvećeg ovogodišnjeg projekta, izložbe 'Ivan Meštrović - retrospektiva', skulpture neprocjenjive vrijednosti koje će posjetitelji moći pogledati do ožujka iduće godine.

Izbor iz golemog kiparskog opusa Meštrovićevih djela izložen je na sve tri etaže, kao i u predvorju i atriju Klovićevih dvora, u retrospektivnom presjeku njegova kiparskog stvaralaštva, kojim je stekao svjetsku reputaciju. S više od dvije stotine odabranih izložaka to je najveća umjetnička prezentacija Meštrovićeva opusa u posljednjih 40 godina.

Izložba će trajati do ožujka 2024. godine 'Izložit ćemo autoportret Ivana Meštrovića iz Drugog svjetskog rata, ustaše su ga uhitile'

Na konferenciji za novinare predstavljena je i donacija Meštrovićeve obitelji, Rumjane i Mate Meštrovića Galeriji Klovićevi dvori, skulpture 'Daleki akordi' iz 1918. godine, koja će trajno biti postavljena u atriju Klovićevih dvora.

Rumjana Meštrović rekla je kako su se na donaciju odlučili zato što smatraju da ovakve projekte treba poduprijeti i djelima, ne samo riječima, a i sam Ivan Meštrović uvijek je želio vratiti dio sebe i svog rada prostoru gdje je rođen i gdje se formirao.

Autorice izložbe muzejska savjetnica Galerije Klovićevi dvori Petra Vugrinec i muzejska savjetnica Atelijera Meštrović Barbara Vujanović odabrale su reprezentativna djela po kojima je Meštrović prepoznatljiv, ali otkrile i ona manje poznata ili nepoznata.

- Ivan Meštrović jedan je od najznačajnijih umjetnika u hrvatskoj kulturi, kulturnom identitetu i kolektivnoj memoriji. Bio je mjerna jedinica za pozitivne i negativne konotacije, no ono što ostaje je njegova umjetnička veličina - ocijenila je Barbara Vujanović.

PROMO Freywille i Galerija Klovićevi dvori osvojili su nas visokom umjetnošću i prelijepim nakitom

Petra Vugrinec smatra da je opus tog beskompromisnog umjetnika ostao vitalan kroz sve društvene i političke promjene.

- On je veliko ime s kojim se može i ne može pogriješiti. Napravili smo izložbu najbolje što smo mogli i nadamo se da će to publika prepoznati - dodala je.

U organizaciji Muzeja Ivana Meštrovića i Galerije Klovićevi dvori okupljen je diljem svijeta rasuti opus umjetnika, njegova djela iz hrvatskih i europskih muzejskih i privatnih zbirki, iz SAD-a, Engleske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, Srbije te Hrvatske.

Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića, rekla je da gotovo 140 djela dolazi iz fundusa tog muzeja, splitske Galerije Meštrović kao i zagrebačkog Atelijera Meštrović, koji je zatvoren zbog obnove od potresa, a trebao bi se otvoriti 2025.

NIJE BILO PONUDA Nitko se nije javio za kupnju 'Crne linije' Josipa Vanište na aukciji Sotheby's: 'To nije kraj'

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić rekao je da je od početka svog mandata želio predstaviti Meštrovića jer su generacije ostale zakinute za cjeloviti uvid u opus umjetnika kojemu je samo nebo bilo granica.

Izložba, koja će biti otvorena od 23. studenog do 3. ožujka, obuhvaća sve faze Meštrovićeva rada, uz bogato opisan životopis i dominantne teme, akta, spomeničke plastike, portreta, herojskih ciklusa i sakralnih motiva. Njome se obilježava 140. godišnjica Meštrovićeva rođenja i 40 godina Galerije Klovićevi dvori.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare