Obavijesti

News

Komentari 5

Nitko se nije javio za kupnju 'Crne linije' Josipa Vanište na aukciji Sotheby's: 'To nije kraj'

Nitko se nije javio za kupnju 'Crne linije' Josipa Vanište na aukciji Sotheby's: 'To nije kraj'

Ponuda nije bilo, što ne znači da nema zainteresiranih, pojašnjavaju nam upućeni. Dvoje je interesenata, kažu, tražilo da se slika, procijenjena na 300 do 500 tisuća eura povuče s aukcije, i sad će možda biti prodana

VIDEO

U 14.08 sati danas istekao je sedmodnevni rok u kojem su, elektronskim putem, zainteresirani kupci mogli dati ponudu za "Crnu liniju na sivoj površini" iz 1964., poznatu i jako važnu sliku Josipa Vanište, koju je londonski Sotheby’s, jedna od najuglednijih aukcijskih kuća u svijetu, procijenila na 300 do 500 tisuća eura. Ona je 3. studenog ponuđena na aukciji u Kölnu, koja je završila danas iza 14 sati, bez ijedne elektronske ponude. Kako nam objašnjavaju upućeni, tu, međutim, nije kraj, niti jedna ponuda na eletkronskoj aukciji ne znači da slika neće biti i prodana.

- Da, nema ponuda no čuli smo da je dvoje interesenata tražilo povlačenje slike s aukcije, što znači da je prodaja moguća sad, nakon  aukcije - ili da direktno ide preko vlasnika ili preko Sotheby'sa, rekao nam je, neposredno nakon što je aukcija zatvorena, upućeni u ponudu i prodaju.  Dosad je, podsjetimo, najskuplje umjetničko djelo iz Hrvatske prodano na aukciji bila skulptura Ivana Meštrovića 'Napuštena', dosegla je cijenu od 311 tisuća eura. "Crna liija" bi bila, moguće, najskuplje djelo hrvatskog umjetnika u povijesti, prodano na aukciji.

I bez ove prodaje, smatraju upućeni, ovo je lijepa promocija hrvatske umjetnosti. Vaništa je ponuđen među 50-ak radova u aukciji naziva "20. stoljeće: Različita perspektiva", i najviše je procijenjeno. Sliku dimenzija 140 puta 180 centimetara je od samog Vanište, navedeno je na aukciji, kupio Vladimir Macura, a sad ju prodaje drugi privatni vlasnik. Kako je uz uvjet anonimnosti aktualni vlasnik nedavno izjavio, želi da slika postane vidljiva široj javnosti, u nekom od poznatijih svjetskih muzeja. Vaništa je preminuo u 94. godini, 2018. 

- Ova slika iznimno je važna za povijest hrvatskog suvremenog slikarstva kao prvi primjer dematerijalizacije umjetničkog objekta - pišu iz aukcijske kuće. Kako dodaju, Vaništa je bio izvanredna figura hrvatskog neoavangardnog pokreta, svorio je seriju slika s debelom horizontalnom monokromatskom crom na monokromatskoj pozadini. Samo jedna široka crta kroz sredinu platna. Osnovao je umjetičku grupu Gorgona. 

Uspjeh da mu jedna od crnih linija završi u londonskoj aukcijskoj kući, procijenjena na najveći dosad iznos za neko djelo iz Hrvatske, Vaništa, nažalost, za života nije dočekao. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.