Promo sadržaj

Komentari 0

Freywille i Galerija Klovićevi dvori osvojili su nas visokom umjetnošću i prelijepim nakitom

Freywille i Galerija Klovićevi dvori osvojili su nas visokom umjetnošću i prelijepim nakitom

Premijera FREYWILLE kolekcije nakita The Bridge iz opusa Hommage à Claude Monet

Galerija Klovićevi dvori i austrijski brend FREYWILLE organizirali su jedno od najljepših umjetničkih događanja ovog proljeća.  Na posebnoj večeri visoke umjetnosti i prelijepog nakita,  posjetitelji su imali priliku najprije premijerno razgledati novu FREYWILLE kolekciju nakita The Bridge iz opusa posvećenog remek-djelima Claudea Moneta.  Za tu prigodu je nakratko oživljen Monetov čaroban vrt u Givernyju.  FREYWILLE  umjetničke minijature bile su smještene u bajkovitim cvjetnim instalacijama  koje je kreirao Salon cvijeća N, a jedinstven doživljaj ostvaren je mirisom svježeg cvijeća i savršenim glazbenim performansom kvarteta Zagrebački Markato. Događaj je završio ekskluzivnim razgledom trenutno najimpresivnijih izložbi u Hrvatskoj - „Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903.” i „Klimt u Rijeci – Ljubav, smrt, ekstaza", a koje se još uvijek mogu posjetiti u Galeriji Klovićevi dvori.

Pri kreiranju svojih  kolekcija nakita, FREYWILLE umjetnici  slijede  premisu  da su djela likovnih umjetnosti tragovi što ih likovni umjetnik ostavlja u prostoru u nekom prošlom vremenu, a  da bi se njegova poruka ili postignuti sklad beskrajno pronosio vremenom. FREYWILLE  kolekcija  Hommage à Claude Monet oživljava najvažnije stvaralačke trenutke najdosljednijeg predstavnika francuskog impresionizma. U njoj je uhvaćena Monetova ljubav prema prirodi i umjetnosti, te mekoća i blagost njegovih remek-djela koja su ogledalo stvarnosti s dodirom nježnosti, mašte i ugođajem sna. Kolekciju čini pet setova nakita, kompozicije prepune najljepših cvjetnih motiva : Orangerie, Orangerie Rosé, Iris, Giverny i The Bridge.

The Bridge je premijerno predstavljen u Galeriji Klovićevi dvori, a time Hrvatska postaje i prva zemlju u kojoj je FREYWILLE  lansirao ovaj novi upečatljivi set nakita. Njegov dizajn slavi ljepotu prirode prikazanu Monetovim impresionističkim potezima kista.  Ovaj umjetnik svjetla  je smatrao svojim najljepšim umjetničkim djelom vrt u Givernyju –  cvjetnu oazu  gdje je odmarao um i opetovano crpio inspiraciju. Monetov vrt sastojao se od dviju cjelina: cvjetnog vrta (Le Clos-Normand) i vrta s vodenim površinama (Le Jardin d’Eau) koji je podignuo oko 1893.godine. Ovaj potonji je  odraz Monetove inspiracije  dalekim Japanom, a osobito pejzažima kakve su slikali Katsushika Hokusai i Utagawa Hiroshige. Površinu jezera prekrio je lopočima, oko njegove krivudave obale zasadio je japanske božure, bambus i vrbe, a preko jezerca podigao je drveni most po uzoru na mostove koje je vidio na japanskim drvorezima. Taj osunčani, zeleno obojeni most, iznad kojega bi se u proljeće širile raskošne grane glicinije, postao je, Monetovo omiljeno mjesto za slikanje i čest motiv njegovih slika. FREYWILLE umjetnici u novoj kolekciji The Bridge oživljavaju Monetovo carstvo mira i mjesto za meditaciju. Svaki komad nakita vjerno prenosi Monetove impresionističke poteze kistom, a posebno oduševljava  bajkovita impresija neba koje se kristalno jasno odražava  i sjaji na vodi, ukrašena finim 24 karatnim zlatnim prahom. Umirujuće svjetlucanje svjetlosti na površini jezerca čini se gotovo opipljivim, a ostvareno  je korištenjem specijalnih mješavina boja i  sedefastim pigmentom koji se ističe posebnim optičkim učinkom, odnosno sedefastim sjajem i prelijevajućim, interferentnim bojama. Kompoziciju zlatnog jezera okrunjenog lopočima i trskom zaokružuje bujno cvijeće  živopisnih boja, te tirkizna silueta japanskog mosta.

Ovu cvjetnu rapsodiju i jednu od najljepših FREYWILLE kolekcija nakita možete razgledati u FREYWILLE butiku u Zagrebu, Preradovićeva 2.  Za dodatne informacije o FREYWILLE nakitu možete posjetiti FREYWILLE Online Boutique ili  Facebook stranicu  FREYWILLE  Zagreb