To je to što me zanima!

Buntovni reper El Bahatee je postao majstor za čokolade

Stiv Kahlina je s estrade otišao prije 15 godina, a danas ubire nagrade unikatnim slasticama zbog kojih se diže u zoru. Repanja se, kaže, više ni ne sjeća jer ga ne zanima prošlost, nego budućnost
Vidi originalni članak

Lijepo je biti materijalno zbrinut jer možeš raditi ono što voliš, ali ja sam u životu uvijek radio obratno. Najprije bih radio ono što volim, a ako mi to donese i nešto love, super.

Tako je prije 15 godina, kad je bio na vrhuncu popularnosti, govorio Stiv Kahlina (38), poznatiji kao reper El Bahatee. Glazbenu karijeru završio je godinu dana kasnije i posvetio se dizajnu. Radio je to 12 godina, ali se 2009. prvi put zainteresirao za čokoladu. Danas ima vlastitu manufakturu za proizvodnju čokolade i pralina, no svoj odnos prema novcu nije promijenio.

- Supruga Sanja i ja planirali smo te godine otići u posjet prijateljima u Amsterdam i obići Pariz. Zapravo je Sanja glavni ‘krivac’ za moju strast prema čokoladi. Pročitala je da je svake druge godine u Parizu Salon čokolade te mi je rekla: ‘Pa idemo onda tempirati putovanje u vrijeme Salona’ - smije se prisjećajući se prvog susreta s profesionalnim čokolatijerima.

- U to vrijeme čokolada je za mene bila usputni desert. Ali kad sam u Parizu vidio što se sve od čokolade može napraviti i da je to cijela znanost, potpuno me opčinila. Iako sam se još u to vrijeme bavio dizajnom, počeo sam kupovati knjige o čokoladi i interesirati se za radionice. Prošao sam u Zagrebu školu za kuhara i nekoliko tečajeva o čokoladi. Budući da sam bio freelancer, počeo sam sve više vremena provoditi u kuhinji uz čokoladu - kaže Kahlina.

Repanja se više ni ne sjećam. ne zanima me ono što je bilo, nego samo ono što će biti.

 

I tako je naručio prvih 20 kilograma čokolade, kupio kalupe i prihvatio se posla.

- Rekao sam: ‘Ajde da vidimo što ta čokolada ima za reći’ te počeo eksperimentirati s okusima i oblicima. Onda sam kupio još dvije, tri knjige o čokoladi, pa pet, šest, i danas ni sam ne znam koliko ih imam - kaže suvlasnik tvrtke Malo&slatko, koju je pokrenuo prije dvije godine sa suprugom. Malu obiteljsku manufakturu pokrenuli su nakon što je Stiv 2014. otišao u Belgiju učiti od najboljih. I već nakon dvije godine rada ovih im je dana iz Londona stigla radosna vijest. Njihovoj TAMAN čokoladi s kokosom, limunom i limunskom travom međunarodna udruga Academy of Chocolate dodijelila je brončanu nagradu. Stiv, osim čokolada, ručno proizvodi i praline.

Na pitanje tko prvi testira proizvode, smije se i kaže:

- Mislim da je dobro biti moj frend. Sanja i ja pozovemo 20-ak prijatelja koji vole slatko i razumiju se u okuse pa napravimo degustaciju. Ako većina kaže da je nešto dobro, onda ide u daljnje razmatranje, a ako im se ne sviđa, onda ideja pada.
Sve svoje čokolade, kaže, izrađuje ručno i u malim serijama. Ovih dana, kad su velike vrućine, ustaje u tri, četiri ujutro i nimalo se ne ponaša kao vlasnik tvrtke.

- Ma kakav vlasnik. Postao sam pravi šljaker. Nije mi teško ustati, a posao dovršim do devet jer na ovim vrućinama ni klime ne mogu spustiti temperaturu ispod 22, a kad poraste temperatura, čokoladu je teško ispravno kristalizirati. Svaki dan imam narudžbe, a moja čokolada i praline nemaju konzervansa te zato moraju biti svježi. Barem jednom tjedno sam i u laboratoriju na testiranju proizvoda jer sve mora biti sto posto testirano i sigurno. I s glazbom sam se bavio dok sam najveći dio vremena provodio svirajući, a tako je i s čokoladom - kaže bivše “zločesto dijete” estrade koji je pet godina nastupao kao El Bahatee.

Na pitanje je li mu žao što je njegova sjajna karijera brzo završila kaže:

- Nimalo. Što sam bio uspješniji, to mi je sve manje vremena ostajalo za ono što sam volio, a to je svirka. Od tada je prošlo 15 godina te jedva da se i sjećam tog vremena. Nikad nisam žalio za nečim što je bilo.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • apeajtom 03.07.2017.

    trebali ste staviti pismu Mentalitet 99..pa da vidite o cemu je repa prije 17 godina i onda vidite da je i danas sve isto.....

  • Y€L€ 02.07.2017.

    Tko??

Komentiraj...
Vidi sve komentare