Obavijesti

Show

Komentari 7

Buntovni reper El Bahatee je postao majstor za čokolade

Buntovni reper El Bahatee je postao majstor za čokolade
4

Stiv Kahlina je s estrade otišao prije 15 godina, a danas ubire nagrade unikatnim slasticama zbog kojih se diže u zoru. Repanja se, kaže, više ni ne sjeća jer ga ne zanima prošlost, nego budućnost

VIDEO

Lijepo je biti materijalno zbrinut jer možeš raditi ono što voliš, ali ja sam u životu uvijek radio obratno. Najprije bih radio ono što volim, a ako mi to donese i nešto love, super.

Tako je prije 15 godina, kad je bio na vrhuncu popularnosti, govorio Stiv Kahlina (38), poznatiji kao reper El Bahatee. Glazbenu karijeru završio je godinu dana kasnije i posvetio se dizajnu. Radio je to 12 godina, ali se 2009. prvi put zainteresirao za čokoladu. Danas ima vlastitu manufakturu za proizvodnju čokolade i pralina, no svoj odnos prema novcu nije promijenio.

- Supruga Sanja i ja planirali smo te godine otići u posjet prijateljima u Amsterdam i obići Pariz. Zapravo je Sanja glavni ‘krivac’ za moju strast prema čokoladi. Pročitala je da je svake druge godine u Parizu Salon čokolade te mi je rekla: ‘Pa idemo onda tempirati putovanje u vrijeme Salona’ - smije se prisjećajući se prvog susreta s profesionalnim čokolatijerima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U to vrijeme čokolada je za mene bila usputni desert. Ali kad sam u Parizu vidio što se sve od čokolade može napraviti i da je to cijela znanost, potpuno me opčinila. Iako sam se još u to vrijeme bavio dizajnom, počeo sam kupovati knjige o čokoladi i interesirati se za radionice. Prošao sam u Zagrebu školu za kuhara i nekoliko tečajeva o čokoladi. Budući da sam bio freelancer, počeo sam sve više vremena provoditi u kuhinji uz čokoladu - kaže Kahlina.

Repanja se više ni ne sjećam. ne zanima me ono što je bilo, nego samo ono što će biti.

 

I tako je naručio prvih 20 kilograma čokolade, kupio kalupe i prihvatio se posla.

- Rekao sam: ‘Ajde da vidimo što ta čokolada ima za reći’ te počeo eksperimentirati s okusima i oblicima. Onda sam kupio još dvije, tri knjige o čokoladi, pa pet, šest, i danas ni sam ne znam koliko ih imam - kaže suvlasnik tvrtke Malo&slatko, koju je pokrenuo prije dvije godine sa suprugom. Malu obiteljsku manufakturu pokrenuli su nakon što je Stiv 2014. otišao u Belgiju učiti od najboljih. I već nakon dvije godine rada ovih im je dana iz Londona stigla radosna vijest. Njihovoj TAMAN čokoladi s kokosom, limunom i limunskom travom međunarodna udruga Academy of Chocolate dodijelila je brončanu nagradu. Stiv, osim čokolada, ručno proizvodi i praline.

Na pitanje tko prvi testira proizvode, smije se i kaže:

- Mislim da je dobro biti moj frend. Sanja i ja pozovemo 20-ak prijatelja koji vole slatko i razumiju se u okuse pa napravimo degustaciju. Ako većina kaže da je nešto dobro, onda ide u daljnje razmatranje, a ako im se ne sviđa, onda ideja pada.
Sve svoje čokolade, kaže, izrađuje ručno i u malim serijama. Ovih dana, kad su velike vrućine, ustaje u tri, četiri ujutro i nimalo se ne ponaša kao vlasnik tvrtke.

- Ma kakav vlasnik. Postao sam pravi šljaker. Nije mi teško ustati, a posao dovršim do devet jer na ovim vrućinama ni klime ne mogu spustiti temperaturu ispod 22, a kad poraste temperatura, čokoladu je teško ispravno kristalizirati. Svaki dan imam narudžbe, a moja čokolada i praline nemaju konzervansa te zato moraju biti svježi. Barem jednom tjedno sam i u laboratoriju na testiranju proizvoda jer sve mora biti sto posto testirano i sigurno. I s glazbom sam se bavio dok sam najveći dio vremena provodio svirajući, a tako je i s čokoladom - kaže bivše “zločesto dijete” estrade koji je pet godina nastupao kao El Bahatee.

Na pitanje je li mu žao što je njegova sjajna karijera brzo završila kaže:

- Nimalo. Što sam bio uspješniji, to mi je sve manje vremena ostajalo za ono što sam volio, a to je svirka. Od tada je prošlo 15 godina te jedva da se i sjećam tog vremena. Nikad nisam žalio za nečim što je bilo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'