To je to što me zanima!

Christopher Nolan ponovno je uspio, 'Dunkirk' je remek-djelo

Kritičari poznatih tiskovina i sajtova, Empire, Variety, kao i Entertainment Weekly, film su jednoglasno ocijenili besprijekornim, kako se u stvari i očekivalo od ovog velemajstora filmske umjetnosti
Vidi originalni članak

Novi film Christophera Nolana, 'Dunkirk', već je osvojio kritiku diljem svijeta, a u još još uvijek nije došao u distribuciju (u naša kina stiže preksutra, 20. srpnja).

Kritičari poznatih tiskovina i sajtova, Empire, Variety, kao i Entertainment Weekly, film su jednoglasno ocijenili besprijekornim, kako se u stvari i očekivalo od ovog velemajstora filmske umjetnosti.

- Postoji mnogo filmova o Drugom svjetskom ratu - ali niti jedan nije kao ovaj. Nolanov napeti intenzivni triler je njegova povijesna lekcija koja slavi solidarnost te je ujedno i najzahtjevnija priča s plaže još od Spielbergovih Ralja - napisano je u Empireu.

Kritičar Peter Debruge, iz Varietyja, osvrnuo se na realističnost filma.

- Uklonite filmsku strukturu i to bi mogla biti klasična ratna slika likova Leeja Marvina ili Johna Waynea. Ipak, nema sumnje da je ovdje zvijezda sam Nolan. Pronašao je način kako da film učini što stvarnijim i uvjerljivijim. To je ono što publika želi od Nolanovog filma, fantastičnog majstora, koji prvi put ostavlja svoj trag na povijesnim događajima - konstatirao je Debruge u Varietyju.

Chris Nashawaty, iz Entertainment Weeklyja, čak je otišao toliko daleko da je Nolana usporedio sa još jednim legendarnim redateljem, Stevenom Spielbergom.

- Nolan ovim filmom ozbiljno parira Spielbergovom filmu 'Spašavanje vojnika Ryana'. Ovaj film je vrhunsko postignuće. Ovo je umjetnost. Mogu reći da je ovo najbolji film godine do sada - napisao je Nashawaty.

Radnja 'Dunkirka' počinje sa stotinama tisuća britanskih i savezničkih vojnika u klopci. Neprijateljske snage su ih okružile, zatočeni su na plaži i našli su se u bezizlaznom položaju. Priča se odvija na tlu, moru i u zraku. RAF-ovi poznati avioni Spitfire napadaju neprijatelja u zraku iznad kanala, pokušavajući zaštititi vojnike ispod njih koji se ne mogu obraniti. Istovremeno, stotine civilnih i vojnih brodica kreću prema plaži u očajničkom pokušaju spašavanja, riskirajući vlastite živote u utrci s vremenom kako bi spasili barem dio svoje vojske.

- S minimalnim brojem dijaloga i maksimalnim brojem brutalnih scena koje prikazuju realno stanje oko Dunkirka u Francuskoj, krajem svibnja i početkom lipnja 1940., mogu reći da je 'Dunkirk' Christophera Nolana jedinstven filmski doživljaj - izjavio je Michael Phillips, poprilično oštar kritičar Chicago Tribunea.

Njegov kolega iz časopisa USA Today, Brian Truitt, također je filmu dodijelio vrhunske ocjene.

- Nolanov podvig je neporeciv: napravio je uvjerljiv ratni film koji slavi snagu i zajedništvo dobrih ljudi, a istodobno je prikazao kako niti jedna pobjeda ne završava bez žrtvi - ustvrdio je kritičar.

Nolan je režirao 'Dunkirk' prema vlastitom scenariju, koristeći spoj IMAX kamera i filmske vrpce od 65mm kako bi oživio priču. Film su producirali Emma Thomas i Nolan, dok je Jake Myers bio izvršni producent.

U 'Dunkirku' nastupaju glumci različitih generacija, kao što su Fionn Whitehead, Tom Glynn-Carney, Jack Lowden, Harry Styles, Aneurin Barnard, James D’Arcy, Barry Keoghan, Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Mark Rylance i Tom Hardy.

Ulaznice za film DUNKIRK, koji u distribuciji Blitza stiže u naša kina za dva dana, možete kupiti već danas i to za najbolje formate IMAX i 4DX.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • miholjac 25.07.2017.

    Volim sve Nolanove filmove ali ovaj mi nije dobar. Mislim da je pre overrated.. ima puno boljih ratnih filmova čak mi je ovaj jedan od najgorih

  • DamTi18cm 19.07.2017.

    Kada kritika pohvali publika popljuje i obrnuto. Kada film bude dostupan na netu pogledat cu. Necu dati 30 kn.

Komentiraj...
Vidi sve komentare