To je to što me zanima!

Goran Bogdan o novom filmu: 'Zbog uloge sam čitao izvješće sa suda koje ledi krv u žilama'

'Čovjek koji nije mogao šutjeti' imat će premijeru na 77. Filmskom festivalu u Cannesu. Sniman je prema istinitom događaju - ubojstvu 20 nesrpskih civila u Bosni...
Vidi originalni članak

Ovo je priča je bivšem časniku JNA, Tomu Buzovu, koji nije mogao šutjeti, a ja glumim putnika iz njegovog kupea, koji je šutio, govori nam Goran Bogdan. Kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića,''Čovjek koji nije mogao šutjeti'', imat će svjetsku premijeru na 77. Filmskom festivalu u Cannesu. Veliki je to uspjeh za hrvatsku kinematografiju jer je Slijepčevićev film tek drugi naš film od osamostaljenja koji se u Cannesu prikazuje u službenom, glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Scenarij je pisan prema istinitom događaju. Naoružani pripadnici vojske Republike Srpske su 27. veljače 1993. zaustavili vlak između Beograda i Bara te iz njega izveli 20 civila u mjestu Štrpcima kod Višegrada. 

PRIMIO SE POSLA Goran Bogdan primio se motike pa oduševio pratitelje: 'Svaka čast, uljepšao si mi ponedjeljak'

'Nužno je da se takva priča ispriča'

U vlaku je bilo 19 muslimanskih putnika, koje su kasnije pogubili, a tijela bacili u Drinu. Njihovoj otmici je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim umirovljenog časnika Tome Buzova, koji je putovao u posjet sinu. Buzov je bio 20 žrtva.

- Priča je iz vizure putnika koji je šutio, kao i njih ostalih 499. Nažalost, to je sramota, tragedija i zlo. Nužno je da se takva priča ispriča. To je važno - dodaje Bogdan. Film su snimali početkom siječnja na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Bogdanu je, kako kaže, bilo super raditi sa Slijepčevićem.

'Čitao sam izvještaje sa suda'

- Nebojša je fantastičan čovjek i redatelj. Imali smo puno proba, a ja baš to volim. Bio sam oduševljen što smo si dali toliko vremena da istražujemo pa je film urodio plodom. Sve je prošlo nekako u minimalizmu, šutnji i strahu - priča glumac.

UŠAO U ULOGU Glumac Goran Bogdan čestitao Dan žena, fanovi su oduševljeni

Prošle godine je sud Bosne i Hercegovine osudio pravomoćno sedmoricu Srba iz BiH na 91 godinu zatvora zbog ubojstva 20 nesrpskih civila. Slijepčević se potrudio da glumci imaju sve informacije o zločinu i suđenju.

- Nebojša nam je poslao razgovore sa svjedocima sa suđenja. On je obavio ogroman posao. Čitao sam izvještaje sa suda, to je nešto strašno, ledi krv u žilama, ali pomoglo je oko uloge - govori Bogdan. Redatelj upravo finalizira film u postprodukciji, pa nam je kratko odgovorio zašto se odlučio za ovu priču.

- Nažalost, i dalje postoje ratovi. Čini mi se da se u regiji opet bude nacionalističke strasti, stoga mislim da je važno učiti iz naše nedavne povijesti kako ne bi ponavljali iste obrasce - zaključio je Slijepčević.

Ulogu Tome Buzova glumi Dragan Mićanović, a osim Bogdana u filmu se pojavljuju Alexis Manenti, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina. Film je producirala kuća Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek.

- Pet godina radili smo na tome da jednu od najtežih ratnih priča 90-ih pretvorimo u film. U suradnji s Nebojšom koji se ponovo dokazuje kao jedan od najvažnijih hrvatskih filmaša današnjice, sjajnim glumcima, majstorskom ekipom i predanim koproducentima, vjerujemo da smo uspjeli napraviti film kakav smo i željeli. Ulazak u konkurenciju za Zlatnu palmu filmskog festivala u Cannesu veliko je priznanje za sve nas i hrvatsku kinematografiju - rekao je Pek.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • crazy mind 26.05.2024.

    poslije svakog rata ljudi se (manje ili vise) posipaju pepelom i zaklinju: "ne ponovilo se". naravno sve do slijedece prilike da jedni drugima skocimo za vrat.... pa jedino medusobno ratovanje je nasa poveznica jos od "prvih ljudi". vecina najvecih izuma potice upravo iz potrebe za medusobnim ubijanjem

  • KetiKaa 26.04.2024.

    Ajd da netko više spominje i nesrpske civile.

Komentiraj...
Vidi sve komentare