Obavijesti

Show

Komentari 1

Goran Bogdan o novom filmu: 'Zbog uloge sam čitao izvješće sa suda koje ledi krv u žilama'

Goran Bogdan o novom filmu: 'Zbog uloge sam čitao izvješće sa suda koje ledi krv u žilama'
6

'Čovjek koji nije mogao šutjeti' imat će premijeru na 77. Filmskom festivalu u Cannesu. Sniman je prema istinitom događaju - ubojstvu 20 nesrpskih civila u Bosni...

VIDEO

Ovo je priča je bivšem časniku JNA, Tomu Buzovu, koji nije mogao šutjeti, a ja glumim putnika iz njegovog kupea, koji je šutio, govori nam Goran Bogdan. Kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića,''Čovjek koji nije mogao šutjeti'', imat će svjetsku premijeru na 77. Filmskom festivalu u Cannesu. Veliki je to uspjeh za hrvatsku kinematografiju jer je Slijepčevićev film tek drugi naš film od osamostaljenja koji se u Cannesu prikazuje u službenom, glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

snimanje naslovnice cafea Goran Bogdan 01:21

Scenarij je pisan prema istinitom događaju. Naoružani pripadnici vojske Republike Srpske su 27. veljače 1993. zaustavili vlak između Beograda i Bara te iz njega izveli 20 civila u mjestu Štrpcima kod Višegrada. 

Goran Bogdan primio se motike pa oduševio pratitelje: 'Svaka čast, uljepšao si mi ponedjeljak'
Goran Bogdan primio se motike pa oduševio pratitelje: 'Svaka čast, uljepšao si mi ponedjeljak'

'Nužno je da se takva priča ispriča'

U vlaku je bilo 19 muslimanskih putnika, koje su kasnije pogubili, a tijela bacili u Drinu. Njihovoj otmici je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim umirovljenog časnika Tome Buzova, koji je putovao u posjet sinu. Buzov je bio 20 žrtva.

- Priča je iz vizure putnika koji je šutio, kao i njih ostalih 499. Nažalost, to je sramota, tragedija i zlo. Nužno je da se takva priča ispriča. To je važno - dodaje Bogdan. Film su snimali početkom siječnja na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Bogdanu je, kako kaže, bilo super raditi sa Slijepčevićem.

storyeditor/2024-04-25/covjek_koji_nije_mogao_sutjeti_cannes_2024.jpeg

'Čitao sam izvještaje sa suda'

- Nebojša je fantastičan čovjek i redatelj. Imali smo puno proba, a ja baš to volim. Bio sam oduševljen što smo si dali toliko vremena da istražujemo pa je film urodio plodom. Sve je prošlo nekako u minimalizmu, šutnji i strahu - priča glumac.

Glumac Goran Bogdan čestitao Dan žena, fanovi su oduševljeni
Glumac Goran Bogdan čestitao Dan žena, fanovi su oduševljeni

Prošle godine je sud Bosne i Hercegovine osudio pravomoćno sedmoricu Srba iz BiH na 91 godinu zatvora zbog ubojstva 20 nesrpskih civila. Slijepčević se potrudio da glumci imaju sve informacije o zločinu i suđenju.

storyeditor/2023-03-28/PXL_270218_19886915.jpg

- Nebojša nam je poslao razgovore sa svjedocima sa suđenja. On je obavio ogroman posao. Čitao sam izvještaje sa suda, to je nešto strašno, ledi krv u žilama, ali pomoglo je oko uloge - govori Bogdan. Redatelj upravo finalizira film u postprodukciji, pa nam je kratko odgovorio zašto se odlučio za ovu priču.

- Nažalost, i dalje postoje ratovi. Čini mi se da se u regiji opet bude nacionalističke strasti, stoga mislim da je važno učiti iz naše nedavne povijesti kako ne bi ponavljali iste obrasce - zaključio je Slijepčević.

storyeditor/2023-02-14/Goran_Bogdan.jpg

Ulogu Tome Buzova glumi Dragan Mićanović, a osim Bogdana u filmu se pojavljuju Alexis Manenti, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina. Film je producirala kuća Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek.

- Pet godina radili smo na tome da jednu od najtežih ratnih priča 90-ih pretvorimo u film. U suradnji s Nebojšom koji se ponovo dokazuje kao jedan od najvažnijih hrvatskih filmaša današnjice, sjajnim glumcima, majstorskom ekipom i predanim koproducentima, vjerujemo da smo uspjeli napraviti film kakav smo i željeli. Ulazak u konkurenciju za Zlatnu palmu filmskog festivala u Cannesu veliko je priznanje za sve nas i hrvatsku kinematografiju - rekao je Pek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?
EVO KAKO SU OSTALI PROŠLI

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?

Hrvatski predstavnici na Eurosongu nisu postigli velike uspjehe u posljednjih nekoliko godina. Posljednji veliki uspjeh za Hrvatsku bio je 1999. godine. Velika su očekivanja od ovogodišnjeg predstavnika Baby Lasagne...

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'
OTVORENO I ISKRENO

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'

U opuštenom izdanju na krevetu s voditeljicom, Severina je odgovarala na mnoga pitanja, a između ostalog i na pitanje o filmu koji joj je obilježio početak tridesetih i kako joj je teško bilo
Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni