To je to što me zanima!

'Halid državljanstvo može opet tražiti, ali mora poštivati uvjete'

Halid Bešlić trebao je nabaviti preporuku Ministarstva kulture za stjecanje hrvatskog državljanstva, no nikada je nije tražio. Postupak, kažu, može ponovno pokrenuti
Vidi originalni članak

Nakon što je u javnost procurila priča da je bosanskohercegovačkom pjevaču Halidu Bešliću (58) odbijen zahtjev za hrvatskim državljanstvom, oglasilo se i Ministarstvo kulture. Naime, prije nekoliko dana u intervjuu za Dnevni avaz Halid je izjavio kako državljanstvo nije dobio jer je naše Ministarstvo kulture procijenilo da pjevač nije napravio ništa za hrvatsku kulturu. Ipak, u Ministarstvu tvrde da nije tako. Naprotiv, kažu kako od njih nitko nije ni tražio mišljenje. 

- Ministarstvo kulture nikada nije zaprimilo upit bilo Ministarstva unutarnjih poslova, bilo samog g. Halida Bešlića za mišljenje potrebno za postupak stjecanja državljanstva, pa shodno tomu nikada ga nije ni izdalo - priopćeno je iz Ministarstva. 

- Naime, g. Halid Bešlić podnio je Policijskoj upravi u Zagrebu zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva u studenome 2009. godine. Navedenom zakonskom odredbom propisana je mogućnost stjecanja hrvatskog državljanstva po preporuci jednog ministarstva. Po toj odredbi steći državljanstvo može stranac čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes RH iz čl. 8 st. 1 toč. 5. navedenog Zakona. Za stjecanje hrvatskog državljanstva po navedenoj privilegiranoj pravnoj osnovi potrebno je, među ostalim, dostaviti i mišljenje resornog ministarstva o postojanju interesa RH za primitak stranke u hrvatsko državljanstvo, ovisno o djelatnosti kojom se stranka bavi ili drugim bitnim okolnostima vezanima za djelokrug poslova ministarstva. Prilikom podnošenja zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva i tijekom postupka g. Halid Bešlić  obvezao se dostaviti mišljenje Ministarstva kulture o postojanju interesa RH za primitak u hrvatsko državljanstvo. Unatoč pozivima Ministarstva unutarnjih poslova, g. Bešlić isto nije dostavio. Budući da u to vrijeme MUP nije u svakom predmetu zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva po navedenoj pravnoj osnovi tražilo mišljenje resornog ministarstva službenim putem, tako ni u predmetu stjecanja hrvatskog državljanstva Halida Bešlića isto nije učinjeno. Od stranke se tražilo da pribavi mišljenje resornog ministarstva ili strukovne udruge, a što g. Bešlić nije učinio. Iz toga slijedi da se MK nikada nije očitovalo - objašnjavaju iz Ministarstva. 

Kažu kako je s obzirom da Halid Bešlić nije dostavio mišljenje resornog ministarstva ili strukovne udruge utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za primitak u hrvatsko državljanstvo te je postupak okončan 19. ožujka 2011. donošenjem rješenja o odbijanju zahtjeva.     

- G. Halid Bešlić, ukoliko je zainteresiran, može svoj pravni interes ostvariti novim zahtjevom za stjecanje hrvatskog državljanstva. Može to učiniti i po pravnoj osnovi članka 12. stavak 1. Zakona o hrvatskom državljanstvu (NN br. 53/91, 28/92, 113/93 i 130 /11), Ministarstvu unutarnjih poslova, uz uvjet ispunjena pretpostavke poštivanja pravnog poretka RH iz čl. 8 st. 1. toč. 5. Zakona, po službenoj dužnosti od nadležnog ministarstva zatražiti mišljenje o postojanju interesa RH u smislu odredbe članka 12. stavka 3. Zakona o hrvatskom državljanstvu - stoji u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • 02.09.2013.

    Baš me zanima koliko je Hrvata iz Hrvatske zatražilo bosansko državljanstvo?

  • اللهم آمين 30.08.2013.

    hej stani malo...! a di će purgeri? pa ne misli on valjda u Splitu živjet? ili možda u Gospiću? pa i ove kaj su pobegli treba polako vraćat u Bosnu bez obzira na status zato i jesu sada manjina u B i H......svi se trebaju vratit na svoja ognjišta jbg...njih svugdje ima samo ne doma...!

  • Sanja50 30.08.2013.

    bilo bi normalno da mu se da hr državljanstvo.kad mogu neki tzv.pjevači dobiti šta god požele,onda halidu prvom treba dati šta traži bez ikakvih komplikacija s papirima.halid je jedan i jedini.nek još dugo zabavlja ovaj namučen narod,bar malo pomogne živjeti sa svojim pjesmama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare